10 FURCSA DOLOG

2022. 03. 08.

6 perc olvasási idő

“Nagy emberek baklövéseit olykor különb elismerés jutalmazza, mint a kicsinyek zsenialitását.”

Rejtő Jenő

Visszajelzés, megbecsülés, elismerés olyan fogalmak, amik hétköznapi jelentéstartalmukon túl, olyan mélyekig ható érzelmi hatással bírhatnak mindannyiunk számára, mellyel lelki és fizikai állapotunk is jelentősen befolyásolható. Írom mindezeket előjelek nélkül, hiszen e szavak és jelentésük igazak lehetnek pozitív és negatív értelemben is, hiányuk megfogalmazottsága vagy épp megfogalmazatlansága is olyan erős hatással lehet ránk, ami befolyásolhatja hétköznapi közérzetünkön túl a mindennapi teljesítményünket is.

Emlékezzünk csak, melyikünk nem örült gyerekként, mikor megerősítő gesztusok érték, akár csak egy vállveregetés vagy egy a fejünk búbjára nyomott barack formájában?!

Aztán mindannyiunk életében eljöttek az első komolyabb elismerések, jól kiérdemelt pillanatok, akár szüleink, akár tanáraink részéről, illetve bizony szenvedtünk sokat ezek hiányától is. Vágytuk gyerekként a megerősítő, szerető gesztusokat, szárnyakat kaptunk a kiérdemelt dicsérettől és bizony alaposan el tudtunk szontyolodni, ha a remélt visszajelzés, a vágyott elismerés elmaradt.

A felnőtté válásunk során nem múlt el belőlünk az igény, ha tetszik vágy arra, hogy szakmai vagy akár civil életünk egyes kiemelt pillanataiban környezetünk pozitív tükröt tartson elénk, és nem tagadhatjuk, olykor a szigorúbb, élesebb, de igazságos kritikai visszajelzések is sokat lendítettek pályafutásunkon.

Kellő empátiával, jó emberismerettel felnőtt életünkben bizony mi magunk leszünk felelősek gyermekeink, tanítványaink, beosztottjaink mentális állapotának ápolásáért, rajtunk is múlik, környezetünk hogy érzi magát a bőrében, hogy az általunk irányított csapat, miként teljesít.

Sinead Healy 10 különös ötletet gyűjtött egy csokorba, segítő szándékkal, hogy alkalmazottainknak kellő elismerésben és motivációban lehessen része.

A szerző hangsúlyozza, hogy az alkalmazottak iránti megbecsülés kifejezése a menedzsment napi rutinjának része illetve része kellene legyen. Nem üres rutinról van persze szó, hanem jól alkalmazott mindennapi gyakorlatról, ami jobbá és eredményesebbé teheti a munkavállalók életét.

Nézzük sorban mit is javasol nekünk a szakember.

1.Néhány finom, csábító falat, meglepetés party otthon vagy az irodában

Néhány ínycsiklandó falat, egy gyümölcskosár, egy tálca sütemény, néhány extra szendvics jó hangulatot teremthet egy fárasztó nap után, vagy extra túlóra idején, és ismerjük el, nem is igényel nagy befektetést.

A Pandémia, a home office világa előtt gyakran előfordult, hogy egyes cégvezetők meglepetésként fagylaltos vagy hot dogos kocsit parkoltattak a cég bejárata elé, hogy váratlanul egy kis laza piknikkel fejezzék ki hálájukat és megbecsülésüket a kiváló teljesítményért, vagy épp motiváció gyanánt.

Manapság, hogy több időt töltünk otthoni munkával, hogy alkalmazottaink távmunkát végezve, elszigetelt magányukban végzik munkájuk jelentős részét, nem jelenti azt, hogy nem erősíthetjük bennük az érzést, miszerint továbbra is egy csapat, egy közösség tagjaként gondolkodunk bennük és számítunk a munkájukra. Az elismerés ilyen körülmények között sem maradhat el, miért ne keressük azokat a gesztusokat, amik emlékeztetnek mindannyiunkat arra, hogy együtt egymásért is dolgozunk. Épp ezért Sinead Healy jó ötletnek tartja a futárszolgálatok alkalmazását annak érdekében, hogy távolból dolgozó munkatársainknak jó pillanatokat okozzunk. Ki ne örülne váratlanul egy ropogós pizzának, néhány sushi falatkának, szendvics válogatásnak, miközben a saját hűtőszekrényét már két napja nem volt ideje feltölteni.

2.Állatsimogató

Az idézet szerző szerint, sokat dobhat egy cég szürke hétköznapjain, ha váratlanul egy arra specializálódott állatgondozó csapat néhány kedves kutya vagy macskakölyökkel, egy gyors látogatást tesz cégünknél. Az ilyen alkalmak sok stresszt kivehetnek az alkalmazottakból, igaz résen kell lenni és megszámolni a kölyköket a program végén, nehogy véletlenül belebújjon valamelyik egy-egy munkatársunk kabátzsebébe.

Nem tagadom ennek a a javasolt programnak a sikerességét, magam mégis infantilisnek tartom, de ha valóban van egy szabad óra, amit arra áldozhatunk, hogy önfeledten töltsük el együtt a cégirodában közösen, egy kis csimpánz kölyköt el tudok képzelni a főnököm robosztus foteljében.

3. A nap DJ-je.

Ez egy egyszerű, de annál szórakoztatóbb ötlet arra, hogy feldobjuk a cégirodában a hangulatot. Az ajánlás szerint nem hibázhat a cégvezető nagyot, ha kinevezi egyik munkatársadat a nap DJ-vé. Nem kell hozzá semmi komoly technikai eszköz, elég egy bluetooth-os hangszóró és már szólhat is a spotify- lista. Legrosszabb esetben a kijelölt DJ munkatárs Heavy Metal rajongó, neked pedig öt perc alatt széthasad a fejed, de hála az új világnak, te foghatod a cuccod, hazamehetsz és home office-ban letolhatod az egész napot, amíg kedvenc Mozart zenédet hallgatod. Ennek azonban kevés esélyét látom, sokkal inkább egy mókás napnak nézel majd elébe és észre sem veszed, hogy munkával is milyen gyorsan telik az idő.

Hidd el, nem ez a legmeredekebb ötlete a HR szakembernek arra, hogyan dobjuk fel munkatársaink egy-egy nehezebb napját, vagy zárjunk le egy feszített kampányidőszakot, vagy csak csináljunk egy ad hoc közösségépítő napot. Ha érdekel mi minden jutott még eszébe a cikk írójának, akkor javaslom olvasd el az eredeti cikket.

Egyet viszont szeretnék előrebocsátani: nem fogod mindegyik ötletét kipróbálni.

Az eredeti cikket itt találod:

https://www.hrzone.com/engage/employees/10-quirky-employee-appreciation-ideas

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!