9 tipp home office-ra

2020. 04. 05.

5 perc olvasási idő

Na jó, hétfőn, az első home office napon mindent úgy próbáltam csinálni, mintha az irodában lettem volna. Még a kávémat is a szokott időben ittam meg, azzal a különbséggel, hogy nem kellett előtte 35 percet zötyögnöm a villamoson. De azért sminkeltem, felöltöztem, mert melegítőben én tuti nem leszek egész nap…

Az első pár nap az új élethelyzet előnyeinek próbálgatásáról szólt, de csütörtökön már azt éreztem, hogy valami nagyon, de nagyon hiányzik.  Hiányoznak a valós emberi kapcsolatok, még a pénzügyes Marika is, aki a teakonyhában minden nap szúrós szemekkel néz rám és direkt elhúzza a mosogatást, ha látja, hogy én is oda indultam. De a legjobban a kis csapatommal való szoros kapcsolat hiányzik. Most sokkal jobban meggondolom, hogy kit és milyen ügyben hívok fel.

Sok munkavállaló most tapasztalja meg először, hogy milyen is a tartósan otthonról végzett munka, annak minden előnyével és hátrányával. HR szakemberként azzal tudjuk a kialakult helyzetben segíteni az általunk támogatott vezetőket, ha ösztökéljük őket, hogy néhány apró, de fontos intézkedéssel tartsák meg csapatuk tagjainak elkötelezettségét. Ehhez Jane Sparrow 9 tippjét ajánlom a figyelmetekbe:

1. Ne csak a technikai részletekre koncentráljunk a home office bevezetésénél! 

Oké, hogy működik a VPN, végre használjuk a Zoom videokonferencia rendszert, de fontos a közös értékek, attitűdök megteremtése is, ami a produktív munkához nélkülözhetetlen.

2. Figyeljünk oda, hogy ne essen át senki a ló túloldalára!

Nagyon jó az elkötelezett munkavállaló, de ha valaki rendszeresen éjjel levelezik, összecsúsznak a délelőttök, délutánok és éjszakák, az hamarosan kiégéshez vezethet.

3. Alakítsuk ki az online tér szabályait!

Egyezzen meg a csapat a virtuális kapcsolattartás szabályairól. Mindig be kell, hogy jelentkezve legyél? Vagy ha elmélyülten dolgozol elég, ha visszaírsz egy üzenetet, hogy „Rögtön hívlak!” Ezeket nem árt az elején tisztázni!

4. Biztosítsunk teret a csapattagok közötti kapcsolatok megtartásához!

Az otthoni munka sokkal inkább feladatra koncentrált és formálisabb, mint amit eddig megszoktunk. Adjunk teret kollégáinknak a társadalmi kapcsolataik fenntartásához. Erre megoldás lehet a virtuális csapat bejelentkezés a nap elején és végén.

5. Nézzünk rá, hogy a munkaszervezésünkön változtatni kell-e?

Ami működik az irodában, nem biztos, hogy a virtuális térben is ugyanolyan hatékony. A hosszú meetingek helyett jöjjenek a rövid, de annál strukturáltabb online meetingek! Figyeljünk, hogy a csapatból senki ne vesszen el csak azért, mert fizikailag nem vagyunk jelen!

6. Figyeljünk mások érzéseire!

Kollégáink érzéseinek megismerése még nehezebb az online térben. Kérdezzünk rá rendszeresen, hogy hogy érzik magukat és köszönjük meg erőfeszítéseiket, hogy ebben az új élethelyzetben is megtesznek mindent a cég sikeréért!

7. Figyeljünk a csapatunk energiaszintjének fenntartására!

Mindenkinek megvan a preferált kikapcsolódási formája, de a munka során ösztönözzük kollégáinkat, hogy tartsanak rendszeresen szünetet, mozogjanak vagy szívjanak friss levegőt. A kekszek és más nasik helyett jobban pörög az agy az egészséges rágcsálnivalóktól. Most mindenki megteheti, hogy benyúl a hűtőbe egy kis répáért.

8. A virtuális kapcsolattartás jelentősége 

Hatalmas felelősség hárul most a vezetőkre, hogy megfelelően támogassák, coach-olják és összekapcsolják kollégáik munkáját. Példaképként is szolgálnak, hisz sokak számára ez az új helyzet teljesen járatlan új talajt jelent. Ösztönözd a vezetőidet, hogy naponta legalább 2-2 emberrel beszéljenek egy 10 perces bejelentkezés formájában.

9. Az új élethelyzet rugalmasságot kíván minden féltől

Bezártak az iskolák és óvodák. Amely családot ez érint, garantálhatjuk, hogy kollégánknak valószínűleg sokkal több fronton kell helytállnia a nap folyamán, mint korábban. Legyünk megértőek, együttműködőek és kreatívak ebben a helyzetben is! Fel lehet készülni, hogy néha egy apróság belesír a legkomolyabb témákba is.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!