A HR összefogás kanadai mintapéldája

2022. 03. 29.

6 perc olvasási idő

Jim Wilson március 20.-án publikált beszámolójából értesülhetünk, arról, hogy Ottawa bevezeti az ideiglenes tartózkodási engedélyt (CUAET) az orosz invázió elől menekülő ukránok számára.

Kanada fővárosa nevét az Ottawa folyóról kapta, mely név eredeti jelentése a magyar kereskedni szó megfelelője. A folyón meglehetősen intenzív kereskedelem zajlott már a régmúltban is. A Kanadai városok között Ottawa lakossága a legképzettebb, pezsgő az egyetemi és művészeti élet, talán nem véletlen az a figyelemre méltó lépés, miszerint amellett, hogy Kanada megnyitja a határait a háború elől menekülő ukrán polgárok előtt, Ottawa felszólítja a város és az ország munkaadóit, hogy kínáljanak állást az otthonukat kényszerűségből elhagyó ukrán embereken, ennek központi fórumaként pedig egy új állásbankot hoz létre.

Az új intézményen keresztül a kanadai munkáltatók meg tudják szólítani a potenciális munkavállalókat, ehhez pedig semmi mást nem kell tenniük, csupán regisztrálniuk kell a JOB BANK JOBS FOR UKRAINE weboldalon, ezáltal kapcsolatba tudnak lépni az állást kereső menekült ukrán civilekkel.

Mielőtt Wilson beszámolóját ismertetném ejtsünk néhány szót Kanada fővárosáról. A Kanadai Statisztikai Hivatal 2021-es népszámlálása szerint  Ottawának 1 017 449  lakosa volt, az agglomerációt is beleszámolva ez a szám 1 488 307. Néhány évvel korábbi, 2016-os felmérés alapján a lakosok 20% volt külföldi születésű és közel 7 százalék volt nem kanadai állampolgár.

Az állásbankon keresztül érkező ukrán polgárok azonban az ország egész területére érvényes tartózkodási engedéllyel élve bárhol kereshetnek és kaphatnak munkát. Kanada számtalan nemzet számára jelentett mindig is vonzó célpontot, tudjuk, hogy 1956-ban sok magyar menekült számára adott menedéket és megnyugvást, így jelentős méretű a kint élő magyar kolónia is.

Kanada szépségét és vonzerejét, gazdag kultúráját nem igen kell bemutatni. Talán azonban nem felesleges felidézni, hogy Kanadát a nemzetközi ügyekben betöltött szerepe miatt középhatalomként ismerik el, olyan ország, ami hajlamos a többoldalú megoldásokra, megállapodásokra. Kanada nemzetközi békefenntartáson és biztonságon alapuló külpolitikája koalíciókon és nemzetközi szervezeteken, valamint számos szövetségi intézmény munkáján keresztül valósul meg. Kanada békefenntartó szerepe a 20. században jelentős szerepet játszott a globális imázs kialakításában. A kanadai kormány külsegély-politikájának stratégiája a fejlesztési célok elérésére helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor segítséget nyújt a külföldi humanitárius krízisek kezeléséhez is.

Kanada 2021-ben a világ kilencedik legnagyobb gazdasága volt, névleges GDP-je körülbelül 2015 billió (ezermilliárd) USD. A világ egyik legkevésbé korrupt országa ez, ami a bolygó tíz legnagyobb kereskedelmi nemzete közé tartozik, erősen globalizált gazdasága számára a munkaerőpiaci kihívások versenyképes megoldása fontos kérdés.

Carla Qualtrough, foglalkoztatásért, munkaerő-fejlesztésért és a fogyatékkal élők befogadásáért felelős miniszter arról nyilatkozott, hogy mindent megtesznek a Kanadába érkező ukrán menekültek mielőbbi elhelyezkedése és munkavállalása érdekében. Ez a segítség kiterjed a gyermekek iskoláztatásának megoldására is, a szülők munkaerő-piaci csatlakozására mellett céljuk, hogy minden ukrán békére, közösségre és biztonságra leljen az országukban.

A CTV News szerint Ontario még egy kifejezetten munkahelyi forródrótot is létrehoz, amely a munkaadókat és az Ukrajnából menekülő személyeket fogja összekötni.

A tartomány munkaügyi minisztere, Monte McNaughton szerint jelenleg több mint 30 000 állás vár az ukránokra.

A szövetségi kormány hivatalosan is elindította a Kanada-Ukrajna sürgősségi beutazási engedélyt (CUAET), amely az orosz invázió miatt hazáját elhagyni kénytelen ukrán polgárok ideiglenes tartózkodási módja. E program keretében az ukránok és bármely nemzetiségű közvetlen családtagjaik legfeljebb három évig tartózkodhatnak ideiglenesen Kanadában. 

A tengerentúlról online lehet igényelni a kanadai látogatói vízumot, a biometrikus adatok és fényképek feltöltése mellett.

E vízumkérelem mellett javasolt egyszersmind három évig terjedő munkavállalási engedélyért is folyamodni. Mindazoknak , akik nem rendelkeznek érvényes útlevéllel, a Kanadai Bevándorlási, Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal (IRCC) – egyéni elbírálás alapján – a beutazásig érvényes alkalmi úttokmányt állíthat ki.

A szövetségi kormány bejelentése szerint 2022. április 1-jétől a teljesen beoltott utazóknak többé nem kell benyújtaniuk a beutazás előtti COVID-19 teszt eredményét ahhoz, hogy légi, szárazföldi vagy vízi úton beléphessenek az országba.

Elképesztően lenyűgözőnek tartom azt a gyorsaságot, ahogy a  a kanadai kormány reagál egy humanitárius katasztrófára, egyben felismeri az abban rejlő lehetőséget országa számára. Izgalmas néhány pillanatig eljátszani a gondolattal, hogy mindezen intézkedések mekkora terhet rónak majd a HR szakemberekre, akik a törvény és szabályalkotó szakemberek után, a gyakorlatban lesznek felelősek azért, hogy minden intézkedés valóban mindkét fél számára a legelőnyösebb együttműködés lehetőségét eredményezze. A prioritás azonban elsősorban most az élet védelme. El fog következni majd az a pillant is azonban, amikor az élet már közvetlenül nem lesz veszélyben, így a mindennapi élet minőségének védelme is hangsúlyt kaphat. Nem mindegy ezért, hogy milyen alapokra épül a háború teremtette kényszerhelyzetben az az együttműködés, amelytől nem csak az ukrán menekültek, de Kanada gazdasági jövője is erősen függni fog.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!