A készség alapú munkaerő szervezés avagy a központi munkahely fizikai határainak készség alapú lebontása

2023. 04. 25.

7 perc olvasási idő

Ma merev, idejétmúlt gyakorlatnak számít a munkaerő hatékony szerevezéséhez szükséges bázisként tekinteni a munkahelyi központokra. A munkaerő, a munkát végző munkavállaló ma már nem csupán fogaskerék a nagy gépezetben, az ipari futószalagok mellett előbb vagy utóbb úgyis csak robotok állnak majd. Az emberi munkaerő, szellem, tehetség más módon kell, hogy érvényesüljön. Kinőttük a megszokott kereteket, az állandóan változó kihívások rugalmasságot követelnek tőlünk, nem intézményesített struktúrák védjegyei, hanem saját képességeink fognak meghatározni bennünket a jövőben. Új szemlélet kell, új formák kellenek.

Ilyen a munka és a munkavállalók irányításának készségalapú megközelítése, amely üzleti agilitást és munkavállalói autonómiát biztosít azáltal, hogy lehetővé teszi a munkavégzést a hivatalos munkaköri határokon túl.

Ma már vállalatvezetőknek csak 19%-a, a dolgozóknak pedig 23%-a mondja azt, hogy a munka a legjobban a munkahelyeken keresztül strukturált. A munkaerő-menedzsmentek a munkával és a munkaerővel kapcsolatos döntéseket egyre inkább a készségekre alapozzák, nem pedig a hivatalos munkakör-meghatározásokra, címekre vagy fokozatokra.

Ezt a szükséges változást több tényező is generálja:

Teljesítménykényszer.

A készség alapú szervezetekkel kapcsolatos felmérések válaszadóinak 30 százaléka arról számolt be, hogy szervezeteik nem képesek megfelelő tehetséget találni a szükséges munkához. A készségalapú megközelítés növeli a termelékenységet, a hatékonyságot azáltal, hogy jobban összehangolja a munkavállalókat a készségeiknek és képességeiknek megfelelő munkával, beleértve a technikai készségeket, a humán készségeket, valamint a szomszédos területek potenciális jövőbeli készségeit. Azok a szervezetek, amelyek ezt a gyakorlatot hatékonyan működtetik, 52%-kal lehetnek innovatívabbak, mint versenytársaik.

Agilitásra való törekvés.

A cégvezetők 63 százaléka arról számolt be, hogy a dolgozóik olyan csapat- és projektmunkákra összpontosítanak, amelyek kívül esnek aktuális munkaköri leírásaikon. Ezenkívül a vezetők 81%-a szerint a munkát egyre inkább a funkcionális határokon átnyúlóan végzik.

A készségalapú megközelítés javítja a szervezeti agilitást azáltal, hogy lehetővé teszi a munkavállalók gyors beosztását – vagy átcsoportosítását – kizárólag a készségeik és az elvégzendő munka alapján, munkakörüktől vagy működési területüktől függetlenül. A készségalapú megközelítést alkalmazó szervezetek 57%-kal nagyobb valószínűséggel válnak agilisabbá.

Tehetséghiány.

A készségekre való összpontosítás segít enyhíteni a tehetséghiányt azáltal, hogy átfogóbb képet ad arról, hogy az emberek milyen munkát végeznek, ahelyett, hogy mesterségesen korlátoznák a tehetségállományt meghatározott hátterű és szakmai múlttal rendelkező emberekre.

Ez azt is lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy csökkentsék a tehetséghiányt azáltal, hogy a betöltetlen pozíciókat belső erőforrásokkal pótolják, ahelyett, hogy kívülről vennének fel munkaerőt.

A készségalapú megközelítést alkalmazó szervezetek 107%-kal nagyobb valószínűséggel helyezik el hatékonyan a tehetségeiket, és 98%-kal nagyobb valószínűséggel tartják meg a kiváló teljesítményt nyújtó szervezeteket.

Helyezze cége működését új alapokra

Törekedjen rá, hogy a jövőben a munkát a szükséges készségek alapján határozza meg. Ahelyett, hogy a munkát konkrét feladatok és merev munkakörökként határozná meg, a szükséges készségek alapján írja körül az elvégzendő feladatot.

Ehhez a szervezeteknek először meg kell fontolniuk stratégiai céljaikat vagy elérni kívánt eredményeiket, majd meg kell határozniuk az eléréséhez szükséges feladatokat, végül pedig a munka elvégzéséhez szükséges készségeket.

Tízből nyolc munkavállaló hajlandó arra, hogy szervezete adatokat gyűjtsön bizonyított készségeiről és képességeiről, és 10-ből hét hajlandó adatokat gyűjteni potenciális képességeiről. Ez még arra is kiterjed, hogy a mesterséges intelligencia passzívan bányássza a dolgozók adatait munka közben, és a munkavállalók 53%-a ezt pozitívan ítéli meg.

Gyűjtse és elemezze munkavállalói körében szerzett tapasztalatokat és adatokat annak érdekében, hogy élesebb képet kapjon szervezetének erejéről és képességéről.

Tekintsen a dolgozóira képességeik, nem pedig munkakörük alapján.

Ahelyett, hogy a munkavállalókat szűken úgy tekintené, mint előre meghatározott feladatokat végrehajtó munkaköröket, holisztikusan tekintse őket egyedi, kivételes  individuumoknak, akik készségeik színes portfólióját kínálják az Ön cége számára.

Ezek után nincs más dolga, mint párosítani munkavállalóinak készségeit az azokhoz igazodó munkával, elvégzendő feladattal. A munkát elvégezheti egyén, csapat vagy erőforrások változó halmaza, de minden személy hozzájárul a megfelelő készségeivel (miközben fejleszti jelenlegi és jövőbeli, még nem ismert, új készségeit), majd mikor végzett a feladattal, és mikor bizonyos készségei már nem állnak rendelkezésre, más kézhez álló feladathoz fog.

Ideális, ha a munkavállalók olyan munkát végeznek, amely nem csak a készségeikhez igazodnak, hanem egyedi érdeklődési körükhöz, értékeikhez, szenvedélyeikhez, fejlesztési céljaikhoz, elhelyezkedési preferenciáikhoz és még sok máshoz is – mivel az emberek akkor a legboldogabbak és a legproduktívabbak, ha olyan munkát végezhetnek, ami illik hozzájuk, és ami valójában érdekli őket.

Igazán jövőbe mutató gyakorlat, ha a munkaerő-felvételnél a jelöltek értékelése a készségek és képességek alapján történik, nem pedig a diplomák és képesítések alapján.

A kérdés, képesek vagyunk-e öröklött struktúráinkat levetni magunkról és a túlélés, fejlődés, és siker érdekében más szellemben újabb struktúrákat létrehozni a HR területén is.

A készség alapú megközelítés nem jogosít fel arra bennünket, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljunk az emberek tevékenysége felett. Nem az a dolgunk, hogy algoritmusok segítségével, a készségek egyre szűkebb definíciói alapján egyre kisebb munkákhoz rendeljük az egyéneket. Épp ellenkezőleg! A tehetségpiacok manapság ezzel szemben a mesterséges intelligencia segítségével újabb és újabb lehetőségeket javasolnak az embereknek (pl. egyedi projekteket, különleges feladatokat, mentorokkal való együttműködést, tanulási, képzési lehetőségeket stb.), autonómiát és választási lehetőséget biztosítva a dolgozóknak arra, hogy valóban olyan munkát végezzenek, amiben örömüket lelik.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!