A PSZICHOLÓGIAI BIZTONSÁG ÉS ANNAk MÉRÉSE II.

2022. 08. 02.

5 perc olvasási idő

A HR elemző szakembereinek megfelelő képzettséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a szervezet pszichológiai biztonságának mérésekor adat- és tapasztalatvezérelt, üzlet-stratégiai megközelítést tudjanak alkalmazni.

A pszichológiai biztonság gyorsan elveszhet, ha a szervezetben nem várt fordulat áll be, például egy arra alkalmatlan, nem megfelelő munkatársat léptetnek elő, neveznek ki vezetőnek, vagy egy mérgező, új alkalmazott kerül a csapatba. Érdemes hát a mutató ujjunkat a szervezet ütőerén tartanunk.

A jó elemző, felteszi mindazokat a nehezen megválaszolható, súlyos kérdéseket, amelyeket az alkalmazottak esetleg elhallgatnának. A felmérések segítségével megfelelő adatokat gyűjthetünk az alapos elemzéshez. Az alkalmazottak válaszai alapján meghatározhatóvá válik a szervezet pszichológiai biztonságának szintje.

Néhány kikerülhetetlen kérdés:

  • A munkavégzése során vétett hiba esetén, fél-e az esetleges retorzióktól? Amennyiben a válaszadók kijelentik, hogy az esetleges hibák miatt várhatóan büntetésben részesülnek, legyen szó akár kisebb, akár nagyobb szakmai vétségről, akkor megállapítható, hogy fennáll a rossz pszichológiai biztonság valószínűsége.
  • Előfordul-e a szervezetben, hogy egyes csapattagok aláássák kollégáik tekintélyét, vagy akár szabotálják a közös munkát? Ha megállapítható, hogy egynél több alkalmazott számol be rossz csapatmunkáról, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a pszichológiai biztonság nem megfelelő.
  • Nyugodt szívvel fordulhat-e segítségért kollégáihoz a munkavégzés során? Ha a válaszadók inkább elhallgatják kétségeiket, mert félnek, hogy nevetség tárgyává tehetik magukat azzal, ha kérdéseikkel csapattársukhoz esetleg főnökükhöz fordulnak, akkor nem megfelelő a közeg pszichológiai biztonsága. Elemezze ki a felmerülő projekthibákat, és fedje fel a szakmai támogatás hiányának okát.

A vállalatfejlesztés érdekében a szervezet vezetőinek megfelelően kell kommunikálniuk a munkatársaik felé, hogy a felmérés során adott válaszaik miatt senkit nem érhet retorzió, mindannyiuk közös érdeke, hogy őszintén és nyíltan kommün sikáljanak az egyes problémákról.

Mindemellett rendkívül hasznos, a vállalaton belül működő szerv ezetek összehasonlító elemzése. Mélyebb és eredményesebb betekintést nyerhetünk azzal, ha megértjük, hogy egyes a szervezeten belül működő csapatok mitől működnek eredményesebben a társaiknál. Nem meglepő, ha arra az eredményre jutunk, hogy nagyobb és eredményesebb teljesítményük a csapaton belüli pszichológiai biztonság magasabb szintjének köszönhető.

 Ezért fontos a pszichológiai biztonság

Ha az alkalmazottak attól tartanak, hogy nevetségessé válhatnak, lenézhetik vagy akár meg is büntetik őket azért, mert kritikai észrevételt tesznek vagy véletlenül valamit rosszul csinálnak, kevésbé valószínű, hogy aktívak lesznek és felszólalnak, ha van egy kreatív ötletük, az eredményes munkavégzést segítő hasznos észrevételük. Ezzel pedig a munkáltató sokat veszíthet. Az a cégvezető, aki energiát fektet be a szervezete fejlesztésébe és arra törekszik, hogy megteremtse a szükséges pszichológiai biztonságot, versenyképesebbé teszi a vállalatát a piacon, és jelentős növekedést idézhet elő.

A magas pszichológiai biztonsággal rendelkező vállalatok innovatívabbak, gyorsabb reakcióidővel és hatékonyabban kezelik a felmerülő problémákat, megelőzve ezzel egyes problémák esetleges eszkalálódását. Az egészséges, megfelelő szintű pszichológiai biztonság eredményeként a vállalatok kisebb biztonsági problémákkal, kisebb peres problémákkal, kisebb ügyfél-elégedetlenségi mutatóval szembesülnek, a magasabb csapathatékonyságnak köszönhetően pedig nyereségesebben, sikeresebben működnek versenytársaiknál.

Ha kíváncsi vagy, hogy mindebből mi érvényes a hibrid munkakörnyezetre, az eredeti cikket itt találod:

https://www.myhrfuture.com/blog/how-can-you-measure-psychological-safety-at-work?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=how_analytics_data_and_technology_are_shaping_the_future_of_recruitment&utm_term=2022-07-17

Ha Home office-ban vagy és a “rezsicsökkentés” miatt kikapcsoltad a légkondit, odakint pedig 40 fok, hagyd a csudába a cikket, igyál inkább egy jeges, levendulás limonádét, ha az nincs otthon, mert már a hűtőgépet is kikapcsoltad és leolvadt mind a jég, akkor egy pohár hideg szóda is megteszi, ha az sincs, itt az ideje visszatérni a hűvös vállalati irodába, mégis csak jobb egy összetartó csapatban dolgozni, főleg, ha meg van hozzá a szükséges pszichológiai biztonság.

Ha nincs, segít egy hideg zuhany.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!