A VÁLTOZÁS SZELE – A világnak több nőre van szüksége a vezetői szerepkörökben

2023. 03. 05.

9 perc olvasási idő

Bár óriási előrelépés történt a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására irányuló jogi környezet megalkotásának, továbbá a nemek közötti bérszakadék megszüntetésének terén, még mindig meglehetősen kis létszámban képviseltetik magukat nők a vezető pozíciókban. Amerikában a vezérigazgatók csupán elenyésző hányada nő. Pedig köztudott, hogy azok a cégek, amelyek igazgatótanácsaiban nagyobb arányban képviseltetik magukat a nők, felülmúlják azokat a szervezeteket, amelyek fittyet hánynak az egyre inkább égető különbség felszámolására a férfi és női vezetők száma között.

Ezt támasztják alá azok a tanulmányok is, amelyek világosan rámutattak, hogy azok a vállalatok, amelyekben nem csak a munkaerőn belül, hanem közvetlenül a felsővezetők köreiben is nagyobb a nemek közötti diverzitás, lényegesen jövedelmezőbbek, mint riválisak. Ebből egyértelműen látszik, hogy soha nem volt ennyire érezhető a női vezetők iránti igény. Ha figyelembe vesszük ezt a tényt és nem utolsó sorban azt a véget nem érő adatkatalógust, amely ezt az állítást alátámasztja, be kell látnunk, hogy nem helyes, hogy ennyire alacsony a nők száma a vezetőpozíciókban.

AZ MTI jelentése szerint Spanyolországban törvényben fogják biztosítani, hogy kiegyenlítettebb legyen a nők és a férfiak aránya a politikai, a közigazgatási és a nagyvállalati vezetői pozíciókban – jelentette be szombaton Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Madridban. Ha a nők alkotják a társadalom felét, akkor jogosultak a politikai és gazdasági hatalom felére is – mondta a spanyol kormányfő a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tanácskozásán.

Az elfogadásra váró törvénytervezet értelmében a kormányban és a törvényhozásban egyenlő arányban vesznek majd részt a nők és a férfiak. A jelenlegi spanyol kormányban ugyan már 60 százalék a nők aránya, de a parlament mindkét házában még messze elmarad az 50 százaléktól. A tervezett jogszabályban azt is célul tűzik ki, hogy a nők és a férfiak legalább 40-40 százalékban töltsenek be vezető pozíciókat a spanyol társadalomban.

Melyek a fő kihívások a női vezetők előtt?

Amint azt megállapítottuk, a munkakörnyezet változik, és az üzleti világ már nem csak a férfiak játéka. Azonban ebben a kihívásokkal teli környezetben versenyezni nem séta a parkban.

A tapasztalt női vezetőktől, a feltörekvő fiatal tehetségekig, a nőknek még mindig számos kihívással kell szembenézniük. Melyek ezek?

A férfiak továbbra is többségben vannak

Az első és legnyilvánvalóbb kihívás az, hogy vezetői körökben a legtöbb ember férfi. Ez azonban lehetőséget teremt a nők számára, hogy kitűnjenek, és eleve tartós benyomást keltsenek környezetükben.

A munka és a család egyensúlya nem könnyű

A munka világában a nőknek nemcsak a teljes munkaidős elfoglaltság okozta stresszel kell megküzdeniük, hanem gyakran a gyerekek felneveléséért, az otthon melegéért is ők a felelősek. Néha lehetetlennek tűnhet a munka és a magánélet összeegyeztetése, de ha a járvány megtanított valamit minden munkavállaló számára az az, hogy az egészséges munka-magánélet egyensúly megteremtése talán az egyik legfontosabb érdekünk.

A mai világban a nők nem mindig ismerik fel potenciáljukat, de ha egyszer elszabadulnak, biztosak lehetünk abban, hogy a siker nem marad el. Amikor a nők vezető szerepben találják magukat, képességeik tagadhatatlanul felszínre törnek.  Nézzük milyen előnyökkel járhat, ha a vezető szakember nő.

  1. A női vezetők jól belátható jövőképet festenek

A vállalatvezetés elrettentő lehet az olyan nők számára, akik még nem kerültek vezető pozícióba, a státuszhoz kapcsolódó stigmák miatt. Ez eltántoríthatja a fiatalabb generációt is a korlátok lebontására való törekvéstől.

2019-ben világszerte 29%-ra nőtt a nők aránya a felsővezetői pozíciókban, és igaz ugyan, hogy ez 2020-ban változatlan maradt, de 2021-ben ismét emelkedett és 31%-ra nőtt. Bár ez az adat, akkor a valaha feljegyzett legmagasabb szám és a növekedés azóta sem ált meg, a munkaerőpiacra lépő nőknek további inspirációt kell kapniuk, mert azt a számok sajnos még mindig nagyfokú aránytalanságot mutatnak a férfi és női vezetők között.

  1. A női vezetők irányítása alatt az egyedi átalakítási ötletek kerülnek előtérbe

A férfi és női vezetőket összehasonlító metaanalízis kimutatta, hogy a nők szervezeti átalakulásra való törekvéséből fakadó vezetési stílusával könnyebben azonosul a társadalom és az egyén is, könnyebben elérhetővé válnak a szervezetek által meghatározott küldetések és célok.

  1. A csapatmunka fokozása

A nők vezetőként merész és bölcs döntéseket tudnak hozni; ez segít abban, hogy a szervezet működése kevésbé tekintély elvű, annál inkább sokkal együttműködőbb módon valósítsa meg céljait. Családias légkörben zajló munkavégzés több sikerrel jár.

  1. A nők kiemelkedő vezetői képességekkel bírnak

A Pew Research Center Social and Demographic Trends országos felmérése szerint 2250 felnőtt nő jobb vagy legalább olyan jó mint a férfiak a felmérés során vizsgált nyolc elsődleges vezetői tulajdonság közül hétben. A felmérés legfontosabb statisztikái szerint a válaszadók fele a nőket őszintébbnek tartja a férfiaknál, csak 20%-uk gondolja azt, hogy a férfiak őszintébbek, mint a nők. Ami az intelligenciát illeti, a válaszadók 38% mondta azt, hogy a nőket okosabbnak látja, és csak 14% mondta azt, hogy a férfiak okosabbak. A többi esetben a nők együttérzőbbek, nyitottabbak és kreatívabbak.

  1. Az üzleti szintű kommunikáció fokozható

A kommunikáció köztudottan a nők legerősebb készségei közé tartozik. A női vezetők ezt a képességüket a munkaadókkal, munkatársakkal és partnerekkel folytatott értelmes beszélgetések fokozására használják fel, így nyílt kommunikációs csatornákat hoznak létre, amely a tiszta, átlátható működés érzését kelti mindenkiben.

  1. Jobb pénzügyi eredmény

Egy változatosabb munkahelyen valószínűleg több kreatív ötlet kerül bemutatásra. Ez elősegíti a növekedést és nagyobb fenntarthatóságot teremt a szervezeten belül. A munkahelyi sokszínűségnek nem csupán a nőket kell előnyben részesítenie, hanem ehelyett mindkét nemnek a szervezeten belüli rugalmas kombinációját kell biztosítania.

A munkahelyi nemek közötti sokszínűség segít növelni a termelékenységet és a kreativitást, javítja a teljesítményt és a személyzet megtartását, és – ahogy az már kialakult – fokozza az együttműködést az egész vállalkozáson belül. Egy munkahelyi tanulmány szerint a vállalkozások 21%-a nagyobb valószínűséggel tapasztal átlagon felüli jövedelmezőséget, ha a munkaerő nemek szerint sokszínű.

  1. Friss új kilátások és perspektívák

A női vezetők egyéni képességeikkel, változatos nézőpontjaikkal és innovatív ötleteikkel olyan tágabb perspektívák felvázolására képesek, amelyek jobb döntéshozatalhoz vezetnek a vállalkozás egésze számára.

  1. A női vezetők jobb mentorok is egyben, mint a férfiak

A fiatalabb generáció esetében nem hagyható figyelmen kívül a példaképek ereje. A nők ezen a területen is meglehetősen jól kamatoztatják tehetségüket, mert különösen a fiatal tehetségek mentorálása és coaching szempontjából a női vezetők jobb mentorok, mint a férfiak.

Egy tanulmány szerint a nők 29%-a gondolja úgy, hogy nemi hovatartozása akadálya lesz a karrierjének. Ennek az akadálynak a leküzdése érdekében a vezető pozíciót betöltő nők felelőssége a következő generáció ragyogó fiatal elméinek felkészítése és támogatása.

  1. A vezető szerepet betöltő nők megszüntethetik a nemek közötti bérszakadékot

Amit gyakran figyelmen kívül lehet hagyni, az az, hogy a nemek közötti bérszakadék, a nemek közötti esélykülönbséggé alakítható. Karrierjük elején a férfiaknak általában több lehetőséget kínálnak, ami magasabb fizetésű pozíciókhoz vezet.

Ha azonban több nő kerül vezetői pozíciókban, az nemcsak a már felsorolt ​​előnyökkel járhat, de a bérszakadékok hatékonyabb megszüntetését is elősegítheti.

A Spanyol adminisztráció most erre tesz kísérletet. Vajon mikor ér el bennünket is itthon a változás szele? Karriert és családot együtt építő női vezetőinken a nem csak jelenünk, hanem jövőnk is sokban múlik.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!