AMIT MA MEGTEHETSZ…

2022. 05. 05.

7 perc olvasási idő

Derek Thompson azon kapta magát, hogy két év otthoni munkavégzés során eltűnt életvezetéséből a rendszer és mostanra minden mindennel összefolyik az életében. Elhalványultak hétköznapjaiban a jól bevált keretek, munkáját már nem egységes munkaidőben végzi, hanem sokkal inkább minden egyéb tevékenysége közötti szűk idősávokban, vagyis a házimunkák, étkezések és egyéb kötelezettségek sodrában. A munkaidő fogalma így számára értelmezhetetlenné vált, és rájött nem beszélhet többé munkáról sem, csak produktív tevékenységről és annak végzésére szánt szűk idősávokról. Derek saját életét vizsgálva észrevett még valamit. Történetesen azt, hogy mindennapos gyakorlattá vált az életében, hogy valamikor 21 óra körül kinyitja számítógépét, hogy a nap folyamán elmulasztott, még meg nem válaszolt sürgős e-maileket éjszakába nyúlóan megválaszolja.

          Derek Thompson azonban arra is rájött, hogy ezzel nincs egyedül. A Microsoft közzé tett ugyanis egy tanulmányt, amely hátborzongató módon Derek mindennapi munkavégzésének gyakorlatát tükrözi. A kutatók szerint a szellemi munkát végző dolgozók munkavégzésük során napi két termelékenységi csúcsot érnek el: az egyiket közvetlenül ebéd előtt és a másikat közvetlenül ebéd után. Ám a járvány kitörése óta a késő esti órákban is felbukkant egy harmadik csúcspont, amely jelenséget a kutatók rögtön el is nevezték a nap “tripla csúcsának”. A kutatás során a dolgozók lehetővé tették a Microsoft számára, hogy nyomon kövesse „a klaviatúrán zajló tevékenységeket” és míg az emberek többségének aktivitása nem hozott harmadik csúcsot, addig 30 százalékuké igen. Ezek a szellemi dolgozók majdnem annyira csúcsra járatták magukat este 10-kor, mint reggel 8-tól közvetlen ebédidő előtt.

     Számos mögöttes jelenség szolgál a háttérben ennek magyarázatául, Az egyik ilyen az otthoni munkavégzés rugalmassága. A kisgyerekes szülők például, akik napjában többször szakíthatják meg otthonukban a munkavégzést gyermekeik ellátása miatt, sok elvégzendő feladatot hagynak estére, miután már elcsendesedett a ház. Mikor az elmaradt munkát befejezik, tevékenységük következtében mérhetővé válik a későesti csúcs a teljesítménygörbéjükben. Más alkalmazottak viszont alkatuknál fogva éjszakai baglyok, akik közvetlenül a lefekvési időszak előtt vesznek nagy lendületet – ilyenkor lesznek igazán kreatívak. Ezek a Microsoft tanulmányának pozitív olvasatai, vagyis, hogy a rugalmas, távoli munkavégzés lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak maguk döntsenek a napi beosztásukról, és a termelékenységet az inspirációhoz igazítsák.

De a késő esti csúcstámadás hatása nem mindig pozitív és önkéntes alapú.

A Microsoft azt is megállapította ugyanis, hogy a járvány egyszerűen általánosabb munkavégzéshez vezetett. Vállalati kutatások szerint az átlagos munkaidő 13 százalékkal – körülbelül egy órával – nőtt 2020 márciusa óta, az átlagos munkaidőn kívüli munka pedig ennek kétszerese lett. Több oka is lehet annak, hogy az emberek hosszabb időt töltenek a munkavégzéssel.

Az egyik például, hogy Home office-ban a szabadidő beszivárog a munkafolyamatokba, ilyen például Zoom értekezlet alatt való újságolvasgatás, ezzel a munkára szánt szánt időkeret megnő, de ilyen a fordítottja is, az e-mailek megválaszolása a vacsoraasztalnál, vagyis mikor a munka szivárog be a mi szabadidőnkbe. Az otthon és a munka között korábban erősebb földrajzi és technológiai határok álltak: elhagytuk a házunkat, elmentünk az irodába vagy a gyárba, majd a munka eszközeit magunk mögött hagyva tértünk ismét haza. Ma a legtöbb szellemi munka alapvetően csak kommunikáció, ami sokszor megkülönböztethetetlen a szabadidőben zajló tevékenységünktől, hiszen lógunk a mobilon így is úgy is egész nap.

          Van azonban más oka is annak, hogy a munkavégzés egy része az esti idősávba tolódik. A járvány első hónapjaiban a Microsoft azt tapasztalta, hogy az online találkozók száma megugrott az irodák bezárásával. 2020 végére az ülések száma megduplázódott. 2021-ben csak  egyre nőtt. Idén pedig minden idők csúcsát érte el. Nem csoda, ha este kénytelenek vagyunk elvégezni a munka gyakorlati részét.

„Naponta 250 százalékkal több találkozót bonyolítunk le, mint a járvány előtt” – mondja Mary Czerwinski, a Microsoft Human Understanding and Empathy csoportjának kutatási menedzsere. „Ez azt jelenti, hogy minden mást – például a kódolást, az e-mailezést és az írást – későbbre halasztjuk.” A találkozók, értekezletek, ilyen-olyan meetingek egyfajta szinkronitást igényelnek, az adminisztratív tevékenységek, e-mailek, chatek, a virtuális térben áramló információcserék pedig aszinkronban vannak. Megosztunk egymással dokumentumokat anélkül, hogy azonnali reakciót várnánk, de mégis belátható időn belül számítunk a válaszra. Éppen ezért a távolból dolgozó menedzsereknek mesteri időzsonglőröknek kell lenniük ahhoz, hogy a munkafolyamatok során mindig hatékony módon hozzák szinkronba a különböző irányú tevékenységeiket, értekezletek, online mentingek, vagy chatek, e-mailek stb. formájában, különösen akkor, hogyha időbeli elcsúszásban dolgoznak ugyanazon vállalat, ugyanazon projektje számára.

„A hatékony  munkavégzés szempontjából muszáj átgondolnunk, hogy mi legyen valós idejű munkavégzés, és mely típusú munkák azok amelyek bármikor elvégezhetők” – mondja Javier Hernandez, a Microsoft kutatója. A nehezen összeegyeztethető meetingek számát csökkenteni kell, ezzel megelőzhető az időbeli elcsúszás okozta összes hátrány, illetve hasznos lehet az online találkozók, egyeztetések képi és hangi rögzítése is, hogy a térben és időben más-más helyen élő és dolgozó kollégák az időeltolódás okozta lemaradást könnyen és gyorsan pótolni tudják. Hernandez arra is rámutat, hogy sok esetben az aszinkronban zajló kommunikációs csatornákon keresztül hatékonyabban megosztható minden szükséges információ, mint a valósidejű, szinkronba hozott találkozók során, ennek felismerésével pedig megelőzhetjük, hogy a fölénk tornyosuló, el nem végzett munka késő este a nyakunkba boruljon.

          Sokszor a rugalmatlan vezetők okolhatók azért, hogy a munkatársak éjszakába nyúlóan kénytelenek dolgozni, ez pedig termelékenység ide vagy oda, bizony nem kellemes dolog, könnyen elronthatja a szánk és igaznak vélt szólás- mondás izét: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Vagy mégis?

https://www.theatlantic.com/newsletters/archive/2022/04/triple-peak-day-work-from-home/629457/

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!