HR lecke 4. – az otthoni munkahely kialakítása

2020. 04. 26.

5 perc olvasási idő

Az otthoni munkahelynek is meg kell felelnie az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek. A munkáltatónak ezt ellenőriznie, az ellenőrzést pedig igazolnia is tudni kell akkor, ha netán sérülés történik. Az otthoni munkavégzés során bekövetkezett baleset ugyanis munkahelyi balesetnek – hivatalosan: munkabalesetnek – minősül.

A munkáltatónak nem kell az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeit a helyszínen ellenőriznie. Elegendő, ha a munkavállaló például fényképekkel dokumentálja az otthoni munkavégzési hely alkalmasságát, illetve egy felelősségvállalási nyilatkozat is aláír, hogy a közölt adatok, fényképek megfelelnek a valóságnak.

Az otthoni munkahely kialakításának feltételei

A munkavállaló biztosítja a munka helyéül szolgáló helyiséget – ez kizárólag olyan lehet, amely huzamos emberi tartózkodásra alkalmas. Nem hozható létre munkahely pl. pincében, garázsban, amennyiben ott a szükséges komfortfeltételek nem biztosítottak. Az otthoni munkavégzésre alkalmas helyiség minimális belmagassága 2.5, alapterülete minimum 6 m2, légtérfogata legalább 15 m3 kell legyen. A munkavégzéshez minimálisan munkaasztal, megfelelő szék és számítástechnikai eszköz szükséges.

A biztonságos közlekedés érdekében az otthoni munkahely megközelítéséhez legalább 80 cm széles helyet kell kialakítani, valamint ivóvízhez korlátlan hozzáféréssel kell rendelkezni. A munkaszék legyen stabil, továbbá biztosítsa használója szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét. A szék magassága legyen könnyen állítható, a szék támlája pedig magasságában állítható és dönthető.  Igény esetén lábtámaszt vagy saroktámaszt, illetve kartámaszt kell biztosítani.

A munkahely méretének meghatározásakor fontos, hogy legyen elegendő tér a testhelyzet és a mozgás változtatásához. Az általános, illetve helyi világítás biztosítson kielégítő megvilágítást és megfelelő kontrasztot a képernyő és a háttérkörnyezet között, tekintetbe véve a munka jellegét és a használó látási követelményeit.

Képernyős munkahelyek

A képernyős munkahelyeket úgy kell kialakítani, hogy a fényforrások – az ablakok és más nyílások, az átlátszó vagy az áttetsző falak -, a világosra festett berendezési tárgyak vagy falak ne okozzanak közvetlen fényvisszaverődést, és amennyire csak lehetséges, ne idézzenek elő tükröződést a képernyőn. Részletek az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 3. mellékletében.

Hőmérséklet és páratartalom

Az otthoni munkahelyhez tartozó berendezések nem fejleszthetnek olyan mennyiségű hőt, hogy az a munkavállalónak diszkomfort-érzést okozzon. A munkát végzőt védeni kell a sugárzó és áramló hőhatásoktól és az asztal alatt hőt termelő berendezésektől.  A páratartalom megfelelő szintje is fontos, hideg évszakban, szellemi munka esetén 20-22 fokos hőmérséklet az elvárt.

A munkavállaló számára átadott munkaeszközökkel kapcsolatos előírásokat, a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló szabályokat a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet foglalja össze.

Fogalmak

  • Munkahelyi (munka-) baleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, ez a baleset társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetnek minősül.
  • képernyős munkahely: olyan munkaeszközök együttese, amelyhez a képernyős eszközön kívül csatlakozhat adatbeviteli eszköz (pl. billentyűzet, scanner, stb.), egyéb perifériák (pl. nyomtató, modem stb.), esetleges tartozékok, mint pl. szoftver, irattartó, munkaszék, munkaasztal vagy munkafelület, telefon, valamint a közvetlen munkakörnyezet.

KÉRDÉSEK – IGAZ VAGY HAMIS? ELLENŐRIZD A TUDÁSOD!

  1. A munkáltatónak az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeit mindenképpen a helyszínen ellenőriznie kell.
  2. Otthoni munkavégzésre szolgáló helyiség a pincében is lehet.
  3. A képernyős munkahelyeket úgy kell kialakítani, hogy a fényforrások ne okozzanak közvetlen fényvisszaverődést, és amennyire csak lehetséges, ne idézzenek elő tükröződést a képernyőn.

A megoldásokért görgess lejjebb!

 

 

 

MEGOLDÁSOK

  1. Hamis. Elegendő, ha a munkavállaló például fényképekkel dokumentálja az otthoni munkavégzési hely alkalmasságát, illetve egy felelősségvállalási nyilatkozat is aláír.
  2. Igaz. Ha a szükséges komfortfeltételek biztosítottak, lehet pincében munkahelyet kialakítani.
  3. Igaz.

 

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!