Döntéshozatal a járvány idején

2020. 04. 03.

3 perc olvasási idő

Cégméret, iparág, vállalati kultúra és nem utolsósorban a vezetői stílus is meghatározhatja a döntési mechanizmust, amit a jelenlegi helyzet is sajátos módon átformál.

Jogos a kérdés, hogy milyen paramétereket érdemes számításba venni, mielőtt meghozzuk a cégünk életét kisebb-nagyobb mértékben befolyásoló döntéseinket. Van néhány alapszabály, ami segít a felkészülésben – ehhez a McKinsey szenior partnere, Aaron De Smet cikke mentén hoztunk néhány gondolatébresztőt a témában.

Szusszanj egyet!

Kézenfekvő lehet a megoldandó problémák mielőbbi kipipálása, de hagyjunk magunknak időt átgondolni, mivel érdemes kezdeni. Akár egy minimális “szünet”, kutatók szerint 50-100 ezredmásodperc is segít az agynak, hogy az igazán fontos információk feldolgozására összpontosítson.

Vonj be több kollégát a döntéshozatalba!

A kollégák célzott bevonása még inkább támogathatja a megfelelő döntések meghozatalát. A kulcsemberek azonosítása és bevonása a folyamatba életmentő lehet, erre is számos megoldás létezik. Találkoztatok már a “fishbowl” módszerrel? A sokak által alkalmazott, hazai szakirodalomban „akvárium” módszerként előforduló technika segítségével a lehető leghatékonyabban juthatunk hozzá értékes információkhoz, és nem utolsósorban a kollégáink érzik, hogy számít a véleményük.

A módszer lényege, hogy egy adott téma kapcsán egy szervezeti egység néhány kiválasztott tagja egy kis kört alkot úgy, hogy a vitázó felek egymással szemben helyezkednek el. A többiek egy nagyobb kört alkotnak a „vita-akvárium” körül. Feladatuk, hogy figyelmesen kövessék a vitát, hogy egy adott pillanatban maguk is bekapcsolódhassanak a kis kör vitájába.

A kis lépések is segítenek

Érdemes több, kisebb léptékű változtatást végrehajtani, ezáltal gyorsabban lehet reagálni a környezeti kihívásokra. Tudtátok, hogy a Netflix az elsők között állt át az alacsonyabb felbontású közvetítésre azért, hogy mielőbb csökkenjen a hálózati leterheltség? Ezzel a lépéssel az otthonról dolgozók által generált többlet adatforgalom nem okoz fennakadást az internet használatban. Aaron De Smet cikkét és benne az „akvárium” felépítését érdemes részleteiben is megismerni, ajánljuk figyelmetekbe.

Nálatok vannak bevált módszerek, amelyek segítik a döntéshozatalt? Írjátok meg kommentben!

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!