Elkezdődött! Visszatérnek a dolgozók az irodába. Vagy nem?

2022. 09. 19.

4 perc olvasási idő

Az alábbi cikkbe a realista.ingatlan.com oldalon botlottunk. Tekintetettel a témára, ami bennünket is foglalkoztat, és mivel ennél többet mi magunk sem tudunk e pillanatban, egy az egyben megosztjuk veletek itt. Ti hogy látjátok?

Elkezdődött! Visszatérnek a dolgozók az irodába. Vagy nem?

A világ egyik legnagyobb közösségi iroda-hálózataként a WeWork világszerte tizenegy metropolisszal működik együtt, hogy a vállalatokat az irodai életbe való visszatérésben segítse, miközben a helyi önkormányzatok számára is fejleszti a közösségi tereket.

A WeWork alapvetően Amerikában van jelen, nem csoda, hogy többek között Miamival, Chicagóval, New Yorkkal, Bostonnal és San Franciscóval fűzte szorosabbra a partneri viszonyt, de emellett Párizsban, Londonban vagy éppen Szingapúrban is aktív kapcsolatokat ápol a helyi önkormányzatokkal. Többnyire olyan metropoliszokban kíván közreműködni az irodapiac fellendítésében és kínál kedvezményeket (pl. ingyenes hónapokat vagy új belépőknek egy időszakra ingyenes tagságot), ahol az egyes irodanegyedekben 50% alá esett a kihasználtság.

Sandeep Mathrani elnök-vezérigazgató szerint az irodába való visszatérés a világjárvány utáni gazdasági fellendülés záloga, hiszen a nagyvárosok prosperitása az ott működő vállalkozások sikerén múlik. Ehhez kapcsolódva pedig a helyi közösségek megerősítése lendítheti fel a helyi vállalkozói szférát és ezen keresztül biztosíthatja a társadalmi kohéziót.

Az irodák kihasználtsága még mindig a világjárvány előtti szint alatt mérhető, hiszen a távmunka és a hibrid munka „makacsul” megerősítette szerepét a munkakultúra világában. Ráadásul sokan tervezik bevezetni a négynapos munkahetet, hogy spóroljanak a költségekkel, nem véletlenül a Magyar Telekom is kísérleteket folytat ez ügyben. Nyilván ezek a folyamatok összefüggnek azzal is, hogy az egyes irodaházak milyen műszaki adottságokkal rendelkeznek, mennyire energiahatékony például a hűtő-fűtő rendszerük, vagy hogyan képesek a digitalizáció eredményeit beépíteni az üzemeltetésbe.

Az más kérdés, és még a jövő zenéje, hogy az égbe kúszó energiaköltségek miatt az európai irodanegyedekben a visszacsábítást mennyire ösztönzik majd a vállalatok. Illetve mit szólnak majd ehhez a munkavállalók, hiszen könnyen önellentmondásba kerülhetnek az öreg kontinensen. Akik eddig a home office mellett kardoskodtak, most, ha ránéznek a rezsiköltségeikre, talán meggondolják magukat és szeretnének öt napig odabent lenni, amíg a termosztat otthon mondjuk 17-18 fokon tartja a lakás hőmérsékletét.

Visszatérve az együttműködésre, ez többek között lehetőséget biztosít majd arra, hogy adekvát adatokat nyerjünk a távmunka és az irodába való visszatérés témakörében, persze kérdés, hogy ezek mennyire lesznek széleskörűek, mindenesetre a statisztikák alapján legalább a trendeket elkaphatjuk és értelmezhetjük. Ez már csak azért is fontos, mert ebben a témában meglehetősen hiányosak az adatok és csupán predikciók hangzanak el a „fejesek” részéről.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!