Helyfoglalás az irodai liftben?

2020. 05. 19.

3 perc olvasási idő

Megnéztük, hogy egy nagy üzleti központban, Londonban, ahol számtalan cég és irodaház található, hogyan készülnek a vállalatok az újranyitásra. A HRgrapevine cikkében például arról ír, hogy a Salesforce munkatársai azzal szembesültek nemrég, hogy amint visszatérnek az irodáikba, valószínűleg helyet kell majd foglalniuk, ha lifttel szeretnének közlekedni egyik emeletről a másikra. Ez az elképzelés szerepel ugyanis az amerikai anyacég munkahelyi tervei között, ami a kialakítandó társadalmi-biztonsági távolságtartás új szabályait illeti.

Kialakulóban a távolságtartás szabályai a munkahelyen

Marc Benioff, a szoftveróriás vezére a Daily Mail-ben arról nyilatkozott, hogy „igen, az alkalmazottaknak várhatóan majd konkrét időpontot kell lefoglalniuk, hogy a cég londoni irodájának emeletei között utazhassanak, hiszen csak annyi ember szállhat be a felvonóba egyszerre, hogy a megfelelő távolságtartást megőrizzék”. (Ez nyilván felvonó alapterület függő – de egy eddig átlagosan mondjuk tizenkét embert elbíró lift egyutas kapacitása ezzel minimum harmadára csökkenhet.)

A Salesforce a negyvenhat emeletes Heron Tower tizedik emeletét foglalja el a város pénzügyi negyedében. Ez London harmadik legmagasabb felhőkarcolója.

A cégvezetés szerint egészen más munkakörnyezetre lesz szükség, többek között olyan fogalmakat említ, mint: irányítóközpont létrehozása, direkt kapcsolatfelvétel, munkaerő tartalékok és műszakidő bevezetésének kérdése.

A kormányok eközben már aktívan ösztönzik munkavállalóikat szerte a világban, hogy térjenek vissza a munkába. De mind a köz-, mind a magánszférában, üzleti érdekcsoportokban viszonylag sok a kritika és a zűrzavar a visszatérést és az útmutatás hiányát illetően.

Lépni kell – de kinek?

Kitől kell jönnie ezeknek? A kormányzati szereplőktől? Avagy a vállalatvezetőknek kell proaktívnak lenniük? Milyen biztonsági szabályok, normák terjednek majd el, és ki lesz, aki elsőként diktálja ezeket, vállalva akár a jogi felelősséget is a meghozott intézkedésekért és azok következményeiért?

Ti mit gondoltok, kinek a dolga ebben irányt mutatni?

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!