Hibernációs üzemmód és az egészséges válasz

2020. 04. 03.

3 perc olvasási idő

Alan Watkins optimizmusa az emberekben rejlő lehetőségek iránt sohasem inog meg. Még ezekben a gondterhes időkben sem. Az orvos-neurológus a vezetéstudomány és az emberi teljesítmény elismert szakértője, aki szerint az általa alkotott 4D vezetési módszertan egy lehetséges eszköz ahhoz, hogy a szervezetek túléljék az új koronavírus járványt.

Az öt hullám

Szerinte a mostani válság – nevezzük annak – öt hullámban söpör végig a világ minden országán:

  1. Orvosi, immunológiai és pszichológiai szempontból kihat az egyénekre.
  2. Teszteli kiemelten az egészségügyi, illetve egyéb ellátó rendszerek üzembírását.
  3. Gazdasági hatásai vannak (munkahelyek, kormányzati intézkedések).
  4. Rendszereket változtat meg (változik és változni fog valamilyen mértékben MINDEN).
  5. Egyéb, nem szándékos következményei vannak.

Amikor az emberek úgy érzik, fenyegetve vannak bármi által, a természetes válasz, hogy ’harci üzemmódba’ vagy ’halott módú játékba’ mennek át. Ha körbe nézünk, sok egyént és szervezetet látunk ’halott üzemmódban’ játszani – azaz élni és dolgozni oly módon, hogy önként elszigetelődnek és megvárják, míg vége a veszélynek. Vagy belemennek a ’bunker mentalitásba’ – az én házam, az én váram, körbebástyázom magam és megvárom a háború végét.

Sok cég tehát hajlamos, avagy kényszerű mindent leállítani és a lehető legkevesebbet csinálni, figyelmen kívül hagyva a normál üzletet. Bár ez a reakció teljesen érthető, mégis a működés visszaállításának kockázata és költsége is igen magas lehet.

Az egészséges és működő válasz

Watkins szerint, ha az emberek hibernációs módba lépnek, nehéz lesz felébreszteni őket, ha feltételezzük, hogy a hibernációs időszakban a vállalatnak nincs elég pénze vagy bevétele. Ezért a ’halott játék’ súlyosbíthatja a hibernációs időszak kereskedelmi visszaesését.

Erre a helyzetre az egyetlen egészséges és működő válasz, hogy

  • a vállalatok minél gyorsabban belépnek a virtuális térbe,
  • tanuljunk meg „JÓL LENNI”, azaz élni és dolgozni ebben az új közegben,
  • szedjük össze, milyen előnyöket hoz ez a válság a vállalatnak a jövőben.

A vezető az egyetlen személy a szervezetben, aki NEM teheti meg, hogy „halottat játszon” avagy „bunkert építsen” maga köré. Mert ha így tesz, bezárhatja a céget. De nem a COVID-19 a felelős.

A virtuális térre való átállás, a fizikailag rugalmas vagy alternatív munkavégzés az ÚJ NORMA. 

A járvány pusztán a kirobbantója vagy katalizátora annak az egyébként is előttünk álló globális szervezeti-digitális átrendeződésnek, amelyeket elsősorban a technológiai forradalom és a mesterséges intelligencia térnyerése, illetve az új generációs kultúrák „hatalomra” lépése jelent a mindennapi vállalati működésben és  a vezetésben.

Mit jelent a 4D vezetés? Folytatás következik.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!