HIBRID OR NOT HIBRID AZ ITT A KÉRDÉS

2022. 04. 09.

5 perc olvasási idő

5 MEGOLDÓKULCS ANNAK MEGÉRTÉSÉHEZ, MIÉRT VÁLT ELENGEDHETETLENÜL SZÜKSÉGESSÉ A HIBRID MUNKAKÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

          Shakespeare legismertebb színművében Hamlet kétségek között őrlődve így szól: “…To be or not to be, that is the question…” ezt Menyhárt Jenő úgy folytatta az Európa kiadó zenekar énekeseként: “I can get no satisfaction…” ami ugye Mick Jagger híres slágerének idézete, de a lényeg a lényeg: a kérdés nekünk HR szakembereknek is örök, csak egy kicsit másképp: mitől és hogyan leszünk elégedettek a megváltozott munkaerőpiacon?

JARED SPATARO

szerint:

az irodába visszatérő emberek nem ugyanazok, mint akik 2020 márciusában távoztak. A Microsoft legújabb munkatrend-indexe 31 ország 31 000 emberének adatait, a LinkedIn munkaerő-trendjeit és a Microsoft 365 termelékenységi jeleinek billióit gyűjti össze, hogy alapos vizsgálat és kutatás tárgyává tegye. Az elsődleges cél megérteni, hogy az alkalmazottak valójában mire vágynak, a felméréssel pedig a vezetőket segíteni a helyes stratégia kialakításában. Mivel az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt két év kitörölhetetlen nyomot hagyott a dolgozók lelkivilágában, megváltoztatta elvárásaikat, és alapvetően megváltoztatta a munkavégzés módját, elkerülhetetlen az új helyzethez való alkalmazkodás. Azok, akik elfogadják, hogy új szemléletre, új módszerekre van szükség és képesek megváltoztatni a kulturális normákat, jól pozícionálják magukat, versenyelőnyhöz jutnak és hosszú távon sikert aratnak, virágzó szervezetekké válnak. A szerző öt kulcsfontosságú trendet vázol fel, amelyek segítenek a vezetőknek abban, hogy képessé tegyék csapataikat a versenyképes teljesítményre az előttünk álló küzdelmes évben.

Spataro megállapítása szerint míg számos cég a rugalmas munkavégzés struktúrájának megteremtésén fáradozik, sokan mások a 2019-es állapotok helyreállítását, az irodákba való visszatérést szorgalmazzák.

A kétfajta szemlélet ellenére egy megválaszolandó kérdés minden cégvezetőben közös: a rugalmas munkavégzésre és a jóléti juttatásokra helyezett hangsúly az inga átmeneti kilengése-e, vagy ez már egy új korszak kezdete, a megváltozott norma eredménye?

A szerző tapasztalata, hogy a kialakult helyzet megváltoztatta az alkalmazottak elvárásait, és alapvetően megváltoztatta a munkavégzés módját, ebből a kollektíven átélt élményből pedig a régi kerékvágásba visszatérni már nem lehet.

Spataro öt kardinális megállapítás tesz, ezek a következők:

1.Legyünk rugalmasak, figyeljünk az új igényekre: Az alkalmazottaknak már nem ugyanazok az elvárásaik a munkában, sem az életben, ezt muszáj megérteni és szem előtt tartani.

2. Készítsük fel a vezetőket az új fajta irányítási módra: A vezetők satuba fogva érzik magukat, mintha beékelődtek volna az irányítással járó felelősség és a munkavállalói elvárások teljesítési kényszere közé. Ezért szemléletváltásra van szükség mind a tejesítmény értkelések, az irányítás és számonkérés, a kulcsemberek meghatározása, az előmenetel és az anyagi eliserések terén is. Kiemelt feladat a belős infomráció áramlás és kommunikáció. Új csatornák, őj formákat kell bevezetni.

3. Vonzó és motiváló irodai környezet: Olyan irodai környezet megteremtése lett a feladat, ami miatt a munkavállalók hajlandóak akár ingázni is.

4. Keretezzük a munkaidőt és a rendelkezésre állást: A rugalmas munkavégzés nem jelentheti azt, hogy mindig mindenki bekapcsolva marad, mint a nyitva felejtett laptop az íróasztalon, alvó módban.

5. A társadalmi tőkét a hibrid világban új alapokra kell helyezni. Ugyanúgy segíteni és szervezett formában támogatni kell a kapcsolatok kiépítését és újjáépítését, legyen lehetősége a kollégáknak személyesen is kapcsolódni egymáshoz, más cégen belüli csoportokhoz. Erre figyelmet kell fordítani a HR-nek.

Hogy Spataro hogyan jut ezekre a summás megállapításokra és mivel indokolja azokat, az eredeti cikkből megtudhatod.

https://hbr.org/2022/03/5-key-trends-leaders-need-to-understand-to-get-hybrid-right

És ha teheted, néha menj el színházba. Menni vagy nem menni, ne legyen kérdés.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!