HR a JÖVŐben, JÖVŐ a HRben

2022. 07. 05.

5 perc olvasási idő

Mit tartogat a HR jövője 2030-ra, és mit kell tudni 2022-ről?

Charlotte Penny kutatásokra hivatkozva megjegyzi, hogy a HR-vezetők 72%-a gondolja úgy, hogy a világjárvány következtében nőtt az értékük és megbecsülésük, a vállalati kultúrákban betöltött szerepük is egyre erősödik, 59%-uk pedig úgy véli, hogy ennek eredményeként láthatóbbá és befolyásosabbá váltak a szervezeti struktúrákban.

Nagy kérdés azonban, hogy mit tartogat a HR jöje?

Penny néhány meghatározó trendre hívja fel a figyelmet a „ HR in 2030” című jelentésben .

  1. Az olyan változatos munkamódszerek, mint pl. a négynapos hét, a jövőben általánossá válnak. A valódi rugalmas munkavégzés 2030-ra normává válik, amelyet az alkalmazottak elvárásai vezérelnek – állítja Mel Norris-Green, a CIPD kutatási tanácsadója.

„A munka világa változik – teszi hozzá Norris-Green –, és a HR feladatkörét ennek megfelelően kell alakítani. A HR szakembereknek olyan dolgokkal kell zsonglőrködnie, mint a munkáltatói-alkalmazotti elvárások újrahangszerelése.” A négynapos munkahét mindennapossá válik, széleskörű elterjedése garantált, már Magyarországon is érezhetőek az ez irányba való elmozdulás első jelei.

A Z generáció már most is a jobb munka-magánélet egyensúlyt és a rugalmasabb munkavégzés módozatait támogatja, ebből megjósolható, hogy 2030-ra a munkaerő lényegesen nagyobb arányát fogja kitenni az a nemzedék, amelyik ragaszkodik a normák megváltoztatásához.

2022-ben a HR-vezetőknek felül kell vizsgálniuk és újra kell definiálniuk a rugalmas munkastratégiájukat, nem csak jelen alkalmazottaikra szabva, de leendő alkalmazottaikra is egyaránt gondolva.

2. Növekvő agilitás, változó módszerek

Egyes kutatások szerint 2030-ra a HR csapatok kreatívabb, agilisabb módszerekkel lesznek képesek megbirkózni az állandóan változó kihívásokkal, mint manapság azok a szoftvermérnökök, akik új stratégiákat és irányelveket tesztelnek a jövő számára.

A nélkülözhetetlen fejlődés, előrelépés érdekében a 2022-es HR-csapatok megismerkedhetnek a jövőbe mutató megközelítési módszerekkel és elvekkel, ha elolvassák az Agilis Kiáltványt, és alaposan átgondolják, hogyan alkalmazhatóak az új irányelvek a saját szervezeteikben, és áttérnek egy úgynevezett iteratív gondolkodásmódra, a “tesztelj és tanulj” elv alapján.

3. A prediktív HR-elemzések rutinszerű alkalmazása

A Sage legújabb kutatása szerint, hiába az elemző, előrejelző, következtető elemzések módszere azt jelenleg a HR szakemberek nem nagyon használják a tényleges döntéshozatali eljárások során, mert sokkal inkább a lemaradó mutatókra, mint a vezetésre, és a közeli jövőre koncentrálnak.

2030-ra azonban az üzleti eredményeket meghatározó HR-adatok és a prediktív elemzések rutinszerűvé válhatnak, ezáltal a HR szakemberek is magabiztosabbá és rutinosabbá lesznek, mely szélesebb körű, hatékonyabb döntéshozatali képességek birtokosaivá lesznek.

„A holnapi munka világában a HR szakemberek nem csak azért lesznek felelősek, hogy munkájukat az általuk kiszolgált alkalmazottak igényeihez igazítsák, hanem a nagyobb üzleti eredményekért is” – magyarázza Matt Charney, a SmartRecruiters ipari és termékmarketing vezetője.

A szakmaim előrelépés érdekében a következőket tehetjük:

  • Mérjük fel elemzőképességünket és hogy miből áll a módszerünk? Egyszerű adatgyűjtéssel vagy más egyébb módszerekkel is képesek vagyunk alkalmazottaink személyiségének és szakmai teljesítményének felmérésére?
  • Alkalmazzunk külső adatkezelési módszereket, hogy nagyobb rálátásunk legyen a területre.
  • Tárjuk fel, hogy milyen adatokra van szükség a C-suite számára, hogy segítségünkre legyen az üzleti döntéshozatalban.

4. A HR automatizálása, a mesterséges intelligencia a HR-ben, újratervezés

Az adminisztrációs feladatok elvégzésével a HR-vezetők évek óta drámai küzdelmet folytatnak, a járvány óta ez még nagyobb nyomást gyakorol ​​a HR csapatokra, a súlyosan megnövekedett munkaterhek mellett. A HR-vezetők 40%-a azt mondja, hogy az adminisztrációs terhek még mindig nagyon lefoglalják a kapacitásaikat.

2030-ra a fejlettebb technológia, az automatizált munkafolyamatok, a mesterséges intelligencia elterjedése, az AI és a The Internet of Things (IoT) széleskörűvé válása majd egyre inkább megszabadítja a HR szakembereket az alantas adminisztrátori feladatoktól. A versenyképesség érdekében komoly technológiai beruházásokra lesz szükség.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!