KÉNYSZER SZÜLTE REFORMOK

2022. 05. 09.

6 perc olvasási idő

Egészségügyi ellátások bevezetése az online munkaerőpiacon

A Willis Towers Watson felmérése szerint, a szűkös munkaerőpiacon, a munkaerő-toborzás és -megtartás kihívásaival szembesülve, az amerikai szervezetek csaknem kétharmada (64%) azt tervezi, hogy a következő két évben fokozza erőfeszítéseit az alkalmazottak egészségügyi ellátásának megfizethetősége érdekében.

A felmérésben részt vevő munkáltatók szinte mindegyike (95%) azt nyilatkozta, hogy elvárja, hogy virtuális ellátást nyújtsanak az orvosi és viselkedés-egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet kielégítésére, és a válaszadók 87%-a szerint a mentálhigiénés előnyök javítása kiemelt prioritás.

A WTW globális tanácsadó és brókercég szerint még akkor is, ha a munkaadók lépéseket tesznek a növekvő költségek kezelésére, a következő évtizedben az egészségügyi ellátások szponzorálásába vetett bizalom több mint 10 éve a legmagasabb szinten van. A 636 munkaadó részvételével végzett felmérés szerint a munkáltatók 84%-a nagyon bízott abban, hogy szervezeteik még 10 év múlva is egészségügyi ellátást fognak nyújtani, míg 2011-ben 38%-uk volt csak ilyen magabiztos.

Nézzünk a dolgok mélyére

2022-ben a munkaadóknak számtalan kihívással kell szembenézniük. A járvány okozta, súlyos áldozatokkal járó helyzetben egyre nehezebb a tehetségek bevonzása, a meglévő munkaerő megtartása az alkalmazottak és családjaik mentális egészségi állapotának romlása miatt, ráadásul nem könnyíti meg a dolgukat az egyre növekvő infláció és az egészségügyi költségek emelkedése sem.

„Számos munkáltató egy tökéletes vihar kellős közepén találja magát” – fogalmaz jelentésben Lindsay Hunter, a cég egészségügyi és juttatásokért felelős főigazgatója.

A Mercer tavaly év végén közzétett felmérése szerint a munkáltató által támogatott egészségbiztosítás munkavállalónkénti költsége 6,3%-kal ugrott meg az elmúlt évben, ami 2010 óta a mért legmagasabb éves növekedés.

A tanácsadó cég számára nem világos, hogy a költségek ilyen mértékű megugrása átmeneti volt-e csupán, ami a járvány miatt akadozó és nehezen újra induló ellátásból fakadt, vagy a jelenség már egy új, magasabb költségnövekedés kezdetét jelenti.

A munkaadói csoportok, a külső egészségügyi vállalkozások, továbbá számos egyéb szervezet sürgeti új megoldások szükségességét a növekvő egészségügyi költségek állandó finanszírozási problémáira. A céljuk a munkaadók költségeinek megtakarítsa az ellátáshoz való hozzáférés lehetőségének csökkenése és az ellátás minőségének romlása nélkül.

A WTW közvélemény-kutatásában megkérdezett munkaadók közül 10-ből csaknem kilenc (94%) az egészségügyi ellátás költségeinek konszolidálását jelölte meg első számú prioritásként a következő két évben.

Az emelkedő infláció és a növekvő árak mellett, a munkáltatók több mint fele (54%) szerint az egyik fő kihívás az, hogy az alkalmazottaik nem tudják, hol találhatnak egészségügyi szükségleteiket kielégítő programokat. “Olyan módszereket keresnek, amelyekkel megfizethetőbbé tehetik az egészségügyi ellátást önmaguk és alkalmazottaik számára” – mondja Hunter.

A munkaadók mintegy harmada (32%) arra számít, hogy a következő két évben módosítani fogják az alkalmazottak önköltségét, míg 21%-uk az egészségügyi terv bérjárulékainak felülvizsgálatát reméli.

A távmunkára való áttérés a járvány idején hozzájárult az alkalmazottak és családjaik mentális egészségügyi problémáihoz, állítja a WTW.

Minderre válaszul a munkaadók kétharmada kulcsfontosságúnak érzi, hogy az egészségügyi és jóléti programjaik támogassák a távoli dolgozókat, és 62%-uk ezen felül még a családtagoknak szóló programjainak bővítését is tervezi.

A WTW azt reméli, hogy a járvány enyhülésével, a virtuális egészségügyi gondozás feltehetően a munkaadók egészségügyi stratégiáinak tartós jellemzőjévé válik a közeli jövőben. A munkaadók 55%-a véli úgy, hogy a virtuális ellátás kiterjesztése segít csökkenteni az egészségügyi költségeket, 50%-uk pedig úgy gondolja, hogy eredményesebbé is teszi az ellátást.

A WTW arra számít, hogy a költségek megtakarítása érdekében egyre több munkáltató veszi majd igénybe a virtuális gondozás kínálta lehetőségeket  olyan szolgáltatások terén például, mint a fizikoterápia, vagy a szoptatási tanácsadás.

A magyar egészségügyi ellátás és társadalombiztosítási rendszer egészen más alapokon működik, mégis izgalmas kérdés, hogy lesz e bármiféle hatással a hazai munkaerőpiacra az amerikai szemléletváltás. Vajon milyen trendek várhatók a hazánkban működő külföldi nagyvállalatoknál?

Az eredeti cikket itt találod.

https://www.healthcaredive.com/news/employers-are-reevaluating-health-benefits-amid-tight-labor-market-survey/622759/

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!