Mekkora kihívást jelent a négynapos munkahét bevezetése?

2022. 02. 21.

7 perc olvasási idő

A négynapos munkahét csábító lehet a munkavállalók számára, de mi a HR szakmában mindannyian tudjuk , hogy komoly kihívások elé állítja a vállalatokat.

Ezeket a kihívásokat közösen kell megoldanunk, de nagy könnyebbség, hogy európai vagy akár tengeren túli partnereinktől, a szakma képviselőitől rengeteg impulzust és módszertani megoldást vehetünk át, amit ők örömmel meg is osztanak velünk. Miért teszik mindezt örömmel, ebben a kiélezett versenyben?

Ashleigh Webbernek köszönhetően megtudhatunk erről néhány izgalmas dolgot, hiszen legutóbbi cikkében is górcső alá veszi  a rövidebb munkahét néhány gyakorlati elemét.

Arról már szóltunk, hisz a legutóbbi brüsszeli példa is ezt mutatja, az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a négynapos munkahét bevezetésének lehetősége iránt, miután az Egyesült Királyságban is elindultak az első komolyabb kísérleti programok. Kutatók vizsgálják és elemezik majd a program termelékenységre és a személyzet jólétére gyakorolt ​​hatását.

Egyes tapasztalatok szerint már most érzékelhető, hogy a munkavállalók rövidebb idő leforgása alatt is képesek olyan teljesítményt nyújtani, amit a cégvezetők elvárnak tőlük. Szakmánk reformer szószólói szerint még a hatékonyság növelhető is, hiszen a megnyújtott hétvégéből kipihentebben és frissebben érkeznek vissza a szakemberek, a rövidített munka hét alatt pedig igyekeznek fókuszáltabban, koncentráltabban dolgozni, kizárva minden időt vesztegető zavaró tényezőt.

Az Instant Offices nevű irodahelyiség-bróker cég szerint például 110%-kal nőtt a Google-keresések száma a brit kísérleti program bejelentése után, ez is mutatja, hogy valóban mennyire vonzó lehet az ötlet.

Nem csak Angliában, de Új-Zélandon, Izlandon és Japánban is számos hasonló kísérletet folytatnak, vagyis  a rövidebb munkahét fogalma egyáltalán nem újkeletű.

A 4-Day Week Global alapítói, Andrew Barnes és Charlotte Lockhart sikeresen vezették be új-zélandi szervezeteikben a rövidebb munkaheteket. A csoport most világszerte másokat támogat abban, hogy próbaképp alkalmazzák az új módszert, és ebben az évben további kísérleteket folytatnak még Írországban, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Érezhető tehát az igény. Megváltozott világunknak le kell vetkőznie a régi reflexeket. Ahogy Jamie McKenzie, a Sodexo Engage igazgatója is rámutat, ez a struktúra évszázadokkal ezelőtt szilárdult meg, amikor más volt a társadalom szerkezete, más a nők családban vállalt szerepe. A férfi munkások ha hosszabb időt töltöttek is távul az otthonuktól, míg dolgoztak, a nők vitték a háztartás, nevelték a gyerekeket. Ma már mindez másképp van, és nem is várható el, hogy a régmúlt idők elavult struktúráihoz alkalmazkodjunk. Az új kor új kihívásira új megoldásokat kell találnunk, ugyanis az alkalmazottak több mint fele arról számol be, hogy a munka teljesen felemészti a magánéletét.

MRL Consulting Group toborzócégnek például, amely már egy ideje négynapos heti beosztással üzemel , termelékenysége a bevetés óta 25%-kal nőtt, a személyzet megtartása 95%-kal eredményesebb, a rövid távú betegség miatti távollétek száma pedig csökkent 40%-kal.

David Stone vezérigazgató szerint, miután csaknem három éve négynapos munkahét elvén dolgoznak, az általuk tapasztalt előnyök már kiállták az idő próbáját, ebből mások is nagyot profitálhatnak.

Természetesen a munkaadókat nem utolsó sorban az is érdekli, hogyan növelhetnék a termelékenységet, a négynapos munkahétre való átállás pedig ennek is motorja lehet.

„A másik nagy hajtóerő a toborzás és a megtartás” – teszi hozzá egy szakember – ugyanis ha egy alkalmazott a távozáson gondolkodik, a munkaadója pedig négynapos hetet kínál fel, hogy maradásra bírja, nagyon valószínű, hogy egy ideig még biztosan a helyén fog maradni a munkatárs, a jelenlegi kiélezett piaci versenyben pedig ez is különösen nagyon fontos.

Sokan gondolják úgy, hogy a négynapos munkahét bevezetése hasznos megtartó eszköznek is bizonyulhat, miközben továbbra is magas a verseny a kiváló szakemberekért.

Külföldi HR szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nagyon megfontoltan és alapos előkészítéssel érdemes bevezetni az új rendszert, ugyanis, nem lesz elegendő csupán a három szabadnap áldásos hatásában bízni, további intézkedések is kellenek. Azzal ugyanis, hogy az alkalmazottak, akik amúgy is hajlamosak magányosan elszigetelődni, ha kevesebb időt töltenek a munkahelyükön, lazulhat az a kapcsolati háló és áldásos csapatszellem, ami a vállalati struktúrák és kultúránk életbenntartásához nagyon fontos. Ezért aztán még több csapatépítő gesztusra van szükség, munkatársainknak érezniük kell a vállalati vezetők törődését. Vannak olyanok, akik a péntek esti lazító beszélgetéseket áttették csütörtökre, hogy ezek az alkalmak se kopjanak ki a szervezet életéből. Mindezek természetesen jó döntéseknek bizonyultak. Nekünk is érdemes tanulni ebből.

Természetesen bizonyos képzésekre is szükség volt, hiszen vannak olyan részfeladatok, amiket akkor is el kell végezni, ha a csapat nagyobbik fele épp a pihenését tölti. Gondoljunk csak azokra a bérszámfejtőkre, akiknek a munkája nélkül nem kapná meg senki időben a fizetését.

Fontos tapasztalat azonban, hogy a munkáltatók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mielőtt tárgyalásokat kezdeményeznek a négynapos munkahét beevezetéséről az alkalmazottakkal, minden eshetőségre fel akarnak készülni, nehogy bármi is balul süljön el.

A 4-DayWeek Global  munkatársa Joe O’Connor szerint: „a valóságban azonban ennek alulról felfelé, nem pedig felülről lefelé irányuló folyamatnak kellene lennie”.

Szerinte a vezetőknek világosan kell kommunikálniuk az alkalmazottaikkal arról, miként ítélik meg és miként mérik a sikert. Viszont fel kell hatalmazniuk a munkavállalóikat arra, hogy ők döntsék el, hogy öt nap helyett négy nap alatt akarják-e elérni ugyanazt a teljesítményt.” – mondja Joe O’Connor, 4-Day Week Global-tól.

O’Connor azt is mondja, hogy a szervezetek általában 12-18 hónappal a módszer bevezetése után a termelékenység csökkenését tapasztalják, de ez ne keltsen senkiben riadalmat. Meggyőződése , hogy hosszú távon, mindazokat akik belevágnak, rengeteg előnyhöz jutnak.

Mint mindenhez, ehhez is idő kell.

Te mit gondolsz?

Az eredeti cikket itt találod:

https://www.personneltoday.com/hr/how-challenging-is-it-to-implement-a-four-day-week/

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!