Mi jut az Ausztrálok erszényébe? avagy Milyen is lehet egy fejlett, tudatos, modern juttatási rendszer?

2022. 02. 25.

5 perc olvasási idő

Hazánkban tulajdonképpen egyetlen klasszikus béren kívüli juttatásként a SZÉP kártya élte túl a cafeteria rendszerét súlytó adótörvényt. Sokan emlékeznek még a sport- és kultúra utalványra, a lakhatási támogatásra, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár kínálta lehetőségekre, egészségbiztosításra stb., de mára már nem éri meg a vállalatoknak fenntartani a béren kívüli juttatások rendszerét, a hangsúly így a fix bérezésen van. Nincs ez azonban mindenhol így a világon.

Az ausztráliai székhelyű Linktree vállalat például új, innovatív módon közelíti meg ezt a kérdést, azt remélve, hogy példájával, majd más cégeket is inspirálhat.

A Total Rewards program, egy újonnan nevezett juttatási csomag, mely lehetővé teszi a munkavállalók teljes körében, hogy számukra fontos dolgokba fektessék a pénzüket.

A cég munkatársa, Emily Moore, egy blog bejegyzésben gondolkodott arról, hogy munkavállalóknak kínált juttatások terén, lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy mindenki maga döntsön arról, hogy mit szeretne igazán. Döntsön mindenki aszerint, hogy számára mi a legfontosabb az életben, legyen szó akár wellnes lehetőségekről, szakmai fejlődést elősegítő programokról, életmód ajánlatokról. Ez a rugalmas juttatási program évente 6000 ausztrál dollárt (4200 USD) kínál az alkalmazottaknak, mit szinte bármire felhasználhatnak. Emily Moore szerint nem csak a távmunka rendszerében, az időbeosztásban, de a juttatási rendszer alkalmazásában is meg kell jelenjen az a fajta rugalmasság, ami a cégüket jellemzi.

Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a juttatási programot.

A Linktree a Total Rewards programját három részre bontja:

1.Bérezés

Alkalmazottaikkal tisztességesen bánnak, versenyképes jövedelmet kínálnak, amit minden esetben piackutatás előz meg.

2.Méltányosságból következő plussz juttatásként az alkalmazottak teljes köre részt vehet az Employee Stock Tulajdonosi tervben.

3.Egyéb előnyt jelentő juttatások, melyek lehetnek alapvető kiegészítő juttatások illetve rugalmasan felhasználható egyéb előnyöket ígérő juttatások.                                                

Mik ezek az alapvető juttatások, amelyhez minden alkalmazott egyenlő hozzáféréssel rendelkezik?

·    18 hét fizetett szülői szabadság minden új szülő számára

·    LMBTQ pozitív juttatások gondoskodnak arról, hogy az érintett alkalmazottaik is biztonságban érezzék magukat, megkapják a kellő tiszteletet és támogatást

·    ingyenes hozzáférés biztosítása a Headspace-hez

·    munkavállalói segítő program coaching és terápia hozzáféréssel

·    nyugdíj alap

·    heti étkezési támogatás

Nézzük a rugalmasságból következő egyébb juttatások előnyeit, és annak felhasználási módjait.

A rugalmas juttatási rendszer 4 pilléren nyugszik. Az alkalmazottak 6000 AUD (4200 USD) elköltésének módjáról dönthetnek.

1. Wellness – Ez a pillér a mentális és testi egészségre fekteti a hangsúlyt.  Az alkalmazottaknak lehetősége van edzőterem használatra , mentálhigiénés tréningeken való részvételre.

2. Növekedés – Ennek a pillérnek a keretében a munkavállalók személyes és/vagy szakmai coachingban részesülhetnek, mint például pénzügyi coaching, vagy egyéb életvezetési tanácsadás, vagy más rövid tanfolyamokon való részvételre biztosít lehetőséget.  

3. Életmód – A munkán kívüli  felhasználás számos módja lehetséges, attól függően, hogy ki mit választ, ki mit tart fontosnak. A munkavállalók támogatást kaphatnak gyermekfelügyeletre, kisállatbiztosításra, utasbiztosításra, utazási támogatásra, hobbi tevékenységeikre vagy akár háztartásuk fenntartására.

4. Környezeti Hatás – Ez a pillér lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállalók öko-tudatosan élhessenek, támogatást kaphatnak újrafelhasználható termékek vásárlására, zöld energia felhasználására, energiahatékony készülékek vásárlása, jótékonysági adománygyűjtésben való részvételre.

Mindebből látható, hogy a Linktree új szemléletet hoz a támogatási rendszerről való gondolkodásban, és mindezt azért, mert meggyőződésük, hogy  munkatársaik nélkül nem tartanának ott, ahol ma tartanak.

Szívet melengető gondoskodás. Minden bizonnyal érdemes odafigyelni tevékenységük hazájukban kifejtett hatására, talán mi magunk is tudunk majd ötletet meríteni a juttatási rendszerünk megreformálásához szükséges párbeszédhez.

Természetesen ehhez nálunk első sorban az adókörnyezetnek kell ismételten rugalmasabbnak és támogatóbbnak lennie. Ez azonban már gazdaságpolitikai kérdés, ami nem a mi asztalunk.

Vagy mégis?

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!