QUIET QUITTING, CSENDES KILÉPÉS

2022. 09. 26.

5 perc olvasási idő

Hartinger Emese írását szemlézzük, ami a Nők lapja hasábjain volt olvasható 2022 augusztusában.

Sokan a Redditen, YouTube-videókban és TikTok-klipekben használják ezt a kifejezést, ami túlmutat a sima „utálom a munkámat” jellegű érzésen: a felhasználók ezzel is lázadni akarnak az ún. hustle-kultúra ellen, amely szerint az embereknek folyamatosan halálra kell dolgozniuk magukat azért, hogy feljebb jussanak a ranglétrán, és hogy egyáltalán hasznosnak érezzék magukat a társadalom szemében. Nem véletlen az sem, hogy sokunk szinte már el is felejtett pihenni: összefolynak a munkaórák és a magánélet, egyszerűen nem tudunk leállni.

Mi az a Hustle kultúra?

Kiégési kultúraként és grindkultúraként is ismert, a nyüzsgő kultúra arra a mentalitásra utal, hogy az embernek minden nap egész nap dolgoznia kell a szakmai céljai elérése érdekében.

A 21. században, részben a 2008-as nagy recessziónak köszönhetően, a túlterheltség népszerűvé vált a fiatalabb generációk körében, akik úgy érezték, hosszú órákat kell dolgozniuk, és mellékvállalkozást kell indítaniuk, hogy sikereket érjenek el a nehéz gazdasági helyzetben. A „növekvő és őrlődő kultúra” pozitív ábrázolásai (különösen a közösségi médiában) gyorsan normalizálták a keményebb, gyorsabb és hosszabb munkavégzést.

És hogy mi a lázadás a quiet quittingben?

Hogy „még mindig elvégzed a feladataidat, de már nem vagy részese a hustle-kultúra mentalitásnak, miszerint a munkának kell lennie az életednek” – magyarázza a zkchillin nevű TikToker a júliusban feltöltött videójában, amelyet egy héten belül 2,6 millióan néztek meg, és csaknem félmillió lájkot gyűjtött be.

A coastingként (partozás) is ismert csendes kilépés, ahogy már említettem, nem új fogalom, de a világjárvány határozottan felerősítette a trendet. A Gallup egy 2021-es, 27 000 amerikai munkavállaló körében végzett felmérésében azt találta, hogy az emberek mindössze 36%-a számolt be arról, hogy elkötelezett a munkája iránt, és az aktívan nem elkötelezett munkavállalók száma 2020 óta folyamatosan emelkedik.

Mi lehet az oka?

Tavaly egy LinkedIn-felmérés szerint egyre több amerikai csak meghúzta magát a munkahelyén, mivel kivárták a világjárvány végét a jobb lehetőségek miatt. A munkahelyükön való maradásuk legfőbb okai között szerepelt a rendszeres fizetés, a vállalati juttatások, a kedvezőbb munkaerőpiacra való várakozás, valamint az, hogy nincs idejük vagy energiájuk az álláskeresésre koncentrálni.

A Huffington Post által megkérdezett Bryan Creely karrier coach úgy véli, hogy az elmúlt 18 hónapban a szokásosnál több ember azonosította magát „csendes kilépőként”, mert a munkavállalók kiégtek a világjárvány alatti elbocsátások miatt, és elfáradtak attól, hogy előbb nem mehettek az irodába, majd miután megszokták a home office-t, vissza kellett térniük. Creely megjegyezte, hogy a bérnövekedés stagnálása is tényező lehet.

„Ha 2%-os vagy 3%-os emelést kapnak, miközben az infláció 8% vagy 9%-os, akkor azon gondolkoznak, hogy «Miért dolgozzam olyan keményen?«”

– mondta.

Tehát az egyik oka az, hogy a munkavállaló nem boldog, nem elégedett a pozíciójában (ami lehet a munkahelyi légkör, a kevés elismerés, a túl sok munkaidő, a túlórák stb. miatt). A másik, amiért a csendes kilépés egyre népszerűbbé válik, a folyamatban lévő generációváltás. A baby boomer nemzedék (akik 1946 és 1959 között születtek) nyugdíjba vonulásával a munkaerőpiacról bizonyos értékek és meggyőződések is eltűnnek. Helyette egyre inkább az Y és a Z generáció értékei kerülnek előtérbe, amelyek közé tartozik például a munka és a szabadidő egyértelmű elválasztása, valamint az „azért dolgozz, hogy élhess” mottó, míg az idősebb generációk tagjai gyakran (tudatosan vagy tudattalanul) „azért élnek, hogy dolgozhassanak.”

Nem igazán jó senkinek

A szakértők szerint sok cég tudja, hogy probléma van a munkavállalóik elkötelezettségével – vagy éppen annak hiányával. Azzal is tisztában vannak, hogy hiányoznak az igazi tehetségek a kritikus területeken, és nem engedhetik meg maguknak, hogy „csendes kilépőket” tartsanak, hiszen ez nem viszi előre a céget, csak segít fennmaradni – éppenhogy.

A szakértők szerint a legjobb megoldás az, ha a cégek gyakori kapcsolatot tartanak a dolgozókkal, és segítenek nekik abban, hogy munkájukat egy nagyobb célhoz kössék. A vezetőknek emellett világos célokat és elvárásokat kell kitűzniük közvetlen beosztottjaik számára, segíteniük kell őket abban, hogy elérjék ezeket a célokat.

Az eredeti cikket itt találod:

Nemsokára további írásokkal jövünk a témában, addig is néhány javaslat:

https://www.gallup.com/workplace/398306/quiet-quitting-real.aspxhttps://www.npr.org/sections/money/2022/09/13/1122059402/the-economics-behind-quiet-quitting-and-what-we-should-call-it-instead

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!