VISSZA A TERMÉSZETHEZ, HOME OFFICE-ból OUTDOOR OFFICE-ba?

2022. 12. 13.

7 perc olvasási idő

Fiona Campbell és szerzőtársai tanulságos írásukban rámutatnak, hogy egyes tanulmányok szerint a természetben eltöltött idő hatékony ellenszere lehet az egyre növekvő, hosszan tartó munkahelyi stressznek. A szabadban töltött minőségi idő javíthatja a kognitív működést, erősítheti a munkahelyi kapcsolatokat, egyben katalizátora lehet nem csak a személyes, de a közösen elért sikereknek, a csapat együttes fejlődésének is.

Fiona Campbell és kollégái cikkükben megvitatják az intenzív pihenés jótékony hatásait alátámasztó tudományos kutatásokat, és olyan módszereket ajánlanak, amelyeket a vállalatvezetőknek érdemes megfogadni annak érdekében, hogy alkalmazottaik a természetben töltött extra idő révén növelhessék teljesítményüket, alkalmazkodóképességüket és jólétüket, nem csak rövid, de garantáltan hosszú távon is.

Mentális erőforrásunk az anyatermészet

Stephen és Rachel Kaplan környezetpszichológusok, akik kilenc éven át kísérték figyelemmel az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatát, tanulmányukban megállapították, hogy a természettel való érintkezés enyhítheti a mentális fáradtságot és javíthatja az agy információfeldolgozási képességét.

A kutatás „Figyelem-helyreállítási elmélete” szerint, az agy azon képessége, hogy egy adott ingerre vagy feladatra összpontosítson korlátozott, és ez az irányított figyelem kimerültséghez vezet.

Kaplanék arra megállapításra jutottak, hogy a természetben való tartózkodás során az emberi agy egy részének működése alacsonyabb fokozatba kapcsol annak érdekében, hogy azon kimerült agytekervényeink, melyek az irányított figyelem során biztosítják a kellő energiát, feltöltődhessenek. Elménk, ennek a feltöltődésnek köszönhetően később magasabb rendű folyamatokra fókuszálva, olyan mintákat és meglátásokat fedezhet fel, amelyeket egyébként kimerült állapotában elmulasztana.

Az Utahi Egyetem pszichológia professzora, David Strayer és munkatársai által készített tanulmány beszámol arról, hogy a kísérletben résztvevő túrázók három napot töltöttek a természetben mindenféle technológiai eszköz, kütyü nélkül. A résztvevők fele jelentős teljesítménynövekedést tapasztalt egy kreativitást és problémamegoldó képességet mérő tesztfeladat elvégzése kapcsán. Az eredmények tehát megerősítik, hogy a természetes körülményeknek való kitettség növeli a kognitív teljesítményt azáltal, hogy egyidejűleg megnyugtatja az elmét, miközben lehetővé teszi az összpontosítást.

Alfa hullámok és a stressz szintjei

A neurológia, azaz az idegrendszerrel foglalkozó tudomány komolyan foglalkozik a természetnek az emberi agyhullámokra gyakorolt ​​hatásaival. Ha irányított figyelemmel működünk – ideértve a problémamegoldást, a döntéshozatalt vagy a digitális megszakításokra, például szöveges üzenetekre, e-mailekre vagy alkalmazásértesítésekre való odafigyelést –, akkor agyunk az úgynevezett béta állapotba kerül, amikor az agyhullámok megzavarják a „foglalt, aktív elmét”.

Ezzel szemben, amikor a természetben vagyunk, agyunk alfa-hullámokat bocsát ki, amelyeket a paraszimpatikus idegrendszer aktivál, lecsillapítva ezzel a stresszreakciókat és csökkenti a szorongásos szintet, lehetővé téve az agy számára, hogy egy nyugodtabb, tisztább, kreatívabb fokozatba kapcsoljon. Az alfa-agyhullámok elősegítik a koncentráció, az intuíció és az érzékszervek magasabb szintjét.

Mégis mire megyünk ezzel a sok tudományos megfigyeléssel?

Mit tehetünk mi HR vezetők?

Bármilyen értékes időtöltés is túrázni a hegyekben, a természet adta előnyöket az otthonunkhoz közelebb is ki tudjuk élvezni, nem kell rögtön a magas Tátrába utaznunk.

Néhány apró változtatással, akár mindennapunk állandó szereplőjévé tehetjük a természetet.

Fürödjünk az erdei levegőben

Az 1980-as években például a japán mezőgazdasági, erdészeti és halászati ​​minisztérium ösztönözni kezdte az embereket a shinrin-yoku-ra, vagyis az erdei fürdőzésre, miután tudományos tanulmányok kimutatták, hogy két órányi tudatos felfedezés egy erdőben csökkentheti a vérnyomást és a kortizol (stresszhormon) szintjét a szervezetünkben, valamint javítja a koncentrációt és a memóriát.

A helyszínnek, ahol felfrissülünk, persze nem kell feltétlenül erdőnek lennie, választhatunk más természetben fellelhető helyszínt, hegyi ösvényt, városi parkot, akár tengerparti strandot is. A lényeg, hogy találjunk egy csendes helyet a szabadban, ahol megfigyelhetjük belső és külső világunkat.

Rakjuk le azt a telefont

Ha a természetben tartózkodunk ugyan, de a telefonunktól nem tudunk elszakadni, közben hívásokat intézünk, SMSeket írunk vagy egyfolytában fényképezünk vele, az jelentősen rombolja a hatást, a természet kínálta előnyöket.

Például Strayer és munkatársai elektroencefalogram (EEG) mérések segítségével figyelték az emberek agyi aktivitását egy arborétumi séta során. Azoknál, akik nem kapcsolták ki és használták telefonjukat agyuk túlterheltsége volt mérhető, ők később csupán a felére emlékeztek annak, amit az arborétumi séta során láttak. Tanulság tehát: ha valóban azt szeretnénk, hogy a természetben ért hatások feltöltsék kognitív erőforrásainkat, és javítsák koncentrációs képességeinket, feltétlenül kapcsoljuk ki a telefonunkat. Szorítsunk helyet a naptárunkban a megfelelő mennyiségű és minőségű szabadidős kikapcsolódásokhoz. Próbáljunk meg időnként legalább egy teljes napot elszakadni a munkától, hetente legalább egyszer teremtsünk lehetőséget arra, hogy minden érzékszervünkkel a természet adta impulzusokat élhessük át.

Közismert tény, hogy azok a futók, akik a szabadban sportolnak, kevésbé érzik magukat idegesnek, depressziósnak vagy ingerültnek.

Fontos tehát, hogy HR szakemberként kellő gondossággal kezeljük a munkatársaink és sajátmagunk jóléti szintjét, hogy kellő rugalmassággal, jól teljesítő szervezetet hozhassunk létre magunk körül.

Kis odafigyeléssel megteremthetjük a feltételeket az alkalmazottak boldogulásához. A McKinsey kutatásának eredményei is azt igazolják, hogy egy olyan vállalati kultúra meghonosítása, amelyben az embereket arra ösztönzik, hogy komolyan vegyék mentális egészségüket és jólétüket, széles körben elterjedt előnyökkel jár.

Ha kíváncsi vagy mi mindent tehetsz meg a csapatodért annak érdekében, hogy a lehető legjobb állapotban tudhasd a munkatársaid, olvasd el a nem túl rövid, de annál tanulságosabb írást ezen a linken:

https://www.mckinsey.com/capabilities/people-and-organizational-performance/our-insights/extremely-out-of-office-let-nature-boost-your-teams-creativity-and-performance

Vagy látogass vissza oldalunkra a következő héten, amikor jövünk ennek a beszámolónak folytatásával.

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!