Visszatérés az irodába, mint HR kihívás

2020. 05. 22.

3 perc olvasási idő

A legtöbb HR szakember szembe találta magát az utóbbi hetekben azzal a kihívást jelentő feladattal, hogy megtervezze a júniusi irodanyitás feltételeit, követelményeit a biztonságos munkavégzés figyelembevétele mellett. Legutóbbi cikkünkben már körbejártuk a lifthasználat témáját, most a visszatérési ütemterv újabb kérdésköreit mutatunk be.

Kihívást jelent eldönteni, hogy az iroda újranyitásával kik és milyen ütemezésben térhetnek vissza. Meg kell vizsgálni, hogy kik azok, akiknek a munkája leginkább megköveteli a munkahelyi jelenlétet, hogyan lehet fizikailag megvalósítani a kellő távolság betartását, illetve a közös helyiségek használatát. Ez különös nehézséget jelenthet az egyterű irodákban, ahol egy tüsszentés is akár több tucat embert megfertőzhet.

Vannak olyan munkavállalói csoportok, akik visszatérését csak kellő odafigyeléssel lehet kezelni. Ilyenek például az idősebb, nyugdíj közelében lévő munkavállalók, vagy az egészségügyileg veszélyeztetettebbek.

A munkahely egészséges munkavégzésre alkalmas feltételei mellett érdemes munkavállalóink munkába jutását is átgondolni. A tömegközlekedés sokak számára rémisztővé vált, s akár az autóval való munkába jutás lehetőségeit, akár a rugalmasabb peremidők bevezetését meg lehet fontolni. Például reggel 9 óra után kevesebb emberrel lehet találkozni tömegközlekedési eszközökön.

Az alkalmazottak mentális egészségének gondozása is előtérbe került a járvánnyal, mely ugyancsak feladatot jelenthet a HR terület számára. Sok HR vezető arról számolt be, hogy a világjárvány pénzügyi következményei olyan szellemi stresszt jelentenek az embereknek, amellyel mindenképpen központi szinten foglalkozni kell. Az új helyzet sok változást generál maga után minden szervezetben. A megváltozott üzleti stratégia őszinte kommunikációja, tiszta célok és elvárások kitűzése mellett gondolni érdemes az egyéni élethelyzetekre is, mint például teret biztosítani azoknak, akik feladataik mellett gyermekeikről vagy idős szeretteikről is más szinten kénytelek gondoskodni, mint korábban.

 

Kosárhoz adva

Kosár kiürítve

Kérlek jelentkezés előtt fejezd be a jelenlegi vásárlásod!